Itt a szúnyogszezon, védekezzünk természetes módon!

2023-06-06 | Budaörs
Magyarországon ötven őshonos csípőszúnyogfaj él, melyeknek csak egy kis csoportja kedveli az emberi vért. A legtöbb szúnyognak meghatározott táplálékpreferenciája van, egyes fajok a madarak vérét, mások a hüllőkét részesítik előnyben, és vannak, amelyek emberi és állati vért egyaránt szívnak. Kizárólag a nőstény egyedek táplálkoznak vérrel, a hím szúnyogok növényi nedveket, elsősorban a virágok nektárját fogyasztják.

Előfordulásuk nem korlátozódik a vízközeli területekre, a természetes vizektől jóval távolabb is találkozhatunk a vérszívó rovarokkal. Ennek oka egyrészt az, hogy a szél kilométerekre is elviheti őket szaporodási helyüktől, másrészt számos olyan szúnyogfaj létezik, amely akár városi környezetben is képes bármilyen esővízgyűjtő helyen, különböző tárgyakban kifejlődni.

Szúrnak, és betegséget is terjesztenek.

A szúnyogok egészségügyi kártevőknek számítanak, mivel a kellemetlen viszketéssel, bőrpírral, akár duzzanattal járó csípéseken kívül különböző betegségeket is terjeszthetnek.

Hazánkban a szúnyogok által terjesztett legfontosabb betegség a nyugat-nílusi láz, amely embereket és lovakat is megbetegíthet. Embereknél általában enyhe influenzaszerű tünetekkel jár, de súlyos esetben – főleg időseknél – akár agyvelő- és agyhártyagyulladás is előfordulhat.

Mindenképpen meg kell említeni a szúnyogok által terjesztett bőr- és szívférgességet is, utóbbit embereknél Magyarországon még nem diagnosztizálták, ám sajnos kutyáknál egyre gyakoribb.

Aktivizáljuk a kertünket a szúnyogok ellen házilag!

Mint minden kártevő esetében, itt is nagyon fontos a megelőzés. Első lépésként nézzük végig a kertet és minden területet a ház körül, keressük meg azokat a tárgyakat – vödröt, kannát, talicskát, ponyvát stb. –, amelyben összegyűlhet az esővíz. Fedjük le az esővízgyűjtő hordókat, az állatok itatóiban pedig cseréljük naponta a vizet. Ha kerti tavunk van, legyenek benne halak és békák, illetve levegőztetővel és szökőkúttal tegyük vonzóvá a szitakötők számára is, amelyek elpusztítják a szúnyogokat.

Nyírjuk a gyepet minél gyakrabban és minél rövidebbre, mert a hosszú fű szintén kellemes terep a vérszívóknak. Tegyük madárbaráttá a kertünket! Számos madárfaj – például a széncinege, a fecske és több vándorló énekesmadár – szereti elfogyasztani a szúnyogokat és a lárvákat is. Szereljünk az eresz alá mű fecskefészket, és helyezzünk ki télire madáretetőket, melyekkel biztosan a telkünkre tudjuk csalogatni a madarakat. Szereljünk fel denevérodút! A „bőregerek” szúnyogokkal is táplálkoznak, látványosan csökkentik a vérszívók populációját, így minél több denevér repked az udvaron, annál kevesebb lesz a szúnyog körülöttünk.

Kergessük el őket növényekkel!

Ültessünk szúnyogriasztó növényeket! A bazsalikom, a rozmaring, a levendula, a macskamenta, az eukaliptusz, a zsálya és a citromfű is távol tartja a szúnyogokat. Ezeket a kertbe, de akár a balkonra is ültethetjük, ráadásul nemcsak hasznosak, hanem igen szépek is, illetve ételekhez vagy éppen gyógyteának is kiválóak.

Házunk, lakásunk ablakaira szereljünk szúnyoghálót! A fizikai védelem a legegyszerűbb és legnagyszerűbb módja annak, hogy kívül tartsuk a vérszívókat. Ha ez valamilyen okból nem lehetséges, beltéren is alkalmazhatunk környezetbarát megoldásokat. Kerüljük a vegyszeres elektromos szúnyogriasztókat, melyek mérgező anyagokat bocsátanak ki, ezek háziállatainkra és ránk nézve is károsak lehetnek.

Használjunk inkább természetes illóolajokat – például citromot, eukaliptuszt, szegfűszeget, fodormentát, borsmentát, gerániumot – mécsesbe vagy párologtatóba.
Barkácsoljunk házi szúnyogcsapdát! Egy pillepalack tetejét vágjuk le körülbelül az egyharmadánál, az aljába tegyünk meleg vízzel kevert cukrot és egy darab élesztőt. A palack levágott tetejét megfordítva helyezzük vissza, és már kész is van. Az élesztő szén-dioxidot termel, ami odavonzza a szúnyogokat, beleszállnak a flakonba, viszont kifelé már nem tudnak jönni.

Mit kenjünk a bőrünkre, hogy távol tartsuk a szúnyogokat?

A fent felsorolt illóolajok mindegyike nagyon hatékony, de használat előtt mindenképpen érdemes kis felületen kipróbálni őket, hogy nem érzékeny-e rájuk a bőrünk. Figyeljük arra is, hogy soha ne alkalmazzuk őket töményen. Három év alatti gyermekeknél pedig egyáltalán nem tanácsos illóolajokat használni, noha több naturkozmetikum illóolajos terméke (bőrpróba után) akár csecsemők bőrére is fújható.
Városi legenda, hogy a körömmel a csípésbe nyomott iksz enyhíti a csípést, talán csak a röpke fájdalom egy pillanatra felülírja a viszketést.

Mivel enyhítsük a viszkető csípéseket?

A szúnyogcsípés igen kellemetlenül viszkethet, sőt az érzékenyebbeknél akár duzzanat és kiterjedt bőrpír is kialakulhat. Ahelyett, hogy belenyomnánk a csípésbe a körmünkkel az ikszet – ami valójában egyáltalán nem csökkenti a viszketést –, kenjük be inkább aloe verával, vagy tegyünk rá mézet, dörzsöljük be apróra vágott afrikai bazsalikommal vagy útifűvel, egy zsebkendő segítségével almaecettel, tegyünk rá pár csepp citromlevet, borsmentát, teafiltert vagy jeget.

A vakarást mindenképpen próbáljuk elkerülni, mert kisebb sebek keletkezhetnek a bőrön, amin keresztül különböző baktériumok juthatnak be, és a csípés felülfertőződhet.

Házi praktikák készítésére fel, szúnyogmentes nyarat kívánunk mindenkinek!

Forrás: Greendex

s.k.

Megosztás