Javaslatok a minimál- életmódra

2023-05-02 | Budaörs
Az idősebb generáció tagjai közül legtöbben nagyon egyetértünk ezzel az életmóddal. Nemcsak azért, mert életünk nagy részében elég takarékosan kellett, hogy éljünk  és ezt megszoktuk, hanem azért is, hogy Nektek, kedves fiatalok, maradjon  élhető a mi szép bolygónk.

Az önkéntes egyszerűség (más néven minimalizmus vagy tudatosan egyszerű életmód) számos különböző, önként vállalt cselekvés és stratégia gyűjtőfogalma, amellyel az egyén tudatosan szembehelyezkedik a fogyasztói társadalom tendenciájával. Jellemzője, hogy az egyén megelégszik azzal, amire szüksége van, szemben azzal, amit meg akar szerezni magának. Egyre több követője van világszerte.

A fenntartható fejlődésről írt dolgozatot az egyetemista unokám. Ő már a „fogyasztói társadalom” szülötte.Próbáltam meggyőzni, hogy a Föld elérte teljesítőképességének a határát.Nehéz volt elfogadtatnom vele ,hogy vissza kell fognunk magunkat.
Pedig napjainkban egyre inkább be kell látnunk, hogy a fogyasztási szokásainkon változtatni kell, ha tetszik, ha nem.
Már a vásárlásnál ügyelni kell arra, hogy ne vegyünk semmi olyat, amire később nem lesz szükségünk, csak azért, mert tetszetős, vagy, mert olcsó.

Jó, ha vásárláskor viszünk magunkkal többször használatos zacskókat. (Amiben előtte kifli volt, az jó lesz az almának, utána a burgonyának.)

Kerülöm az agyoncsomagolt árut, főleg az előre csomagolt húsokat. (Azt gyanítom, hogy van bennük tartósítószer bőven)

Nálunk ételt nem dobunk ki. Ami marad, felhasználjuk másnap.

Nem veszek palackos ásványvizet, hanem csapvizet iszom. Szezonális gyümölcsöket, zöldségeket vásárolok, és amikor a dömpingje van, akkor vegyszermentesen befőzök télire. Így sokkal olcsóbb és egészségesebb is.

Nem égetem feleslegesen a villanyt és nem fűtöm fel a nappalit 19-20 foknál magasabb hőmérsékletre. A hálószobában egész télen nem kapcsoltam be a radiátort, éppen ezért remekül aludtam.

Természetesen a vízzel is takarékoskodom, például a gyümölcsmosó vízzel megöntözöm a szobai virágaimat. A kertemben összegyűjtöm az esővizet. Ugyanott komposztálok is.

Nem cserélem le a ruhatáramat évenként és a bútoraimat sem, csak azért, mert kiment a divatból.

Tudom, hogy a fiatalok szeretik a márkás, új dolgokat. A mértékletesség határán belül nincs is azzal semmi baj. De amikor már a „vedd meg, használd és dobd el” csapdájába esnek, az már veszélyes. Én ezt így szabom magamra:”vedd meg, használd , amíg tönkre nem megy.”

s.k.

Megosztás