Jó tanácsok télre a kutyatartóknak

2020-11-07 | Budaörs
Nyakunkon a hideg idő. A Budaörsi Állatmenhelyen igyekszünk négylábú lakóinknak a lehető legjobb körülményeket biztosítani a téli hónapokra, de sajnos nem tudunk mindent megtenni az érdekükben, amit egy gondos gazdi megtehet.

Az alábbi dolgokra érdemes odafigyelni, mikor beköszönt a hideg idő:

Négylábú kedvenceink is megérzik az évszakok változását, másképp kell gondoskodnunk róluk a téli hónapokban, mint az év többi szakaszában.

Azok a kutyusok, akik a kertben élnek ilyenkor fokozott figyelmet igényelnek. Nagyon fontos, hogy mindig legyen egy olyan száraz hely, ahová be tudnak húzódni, hogy átmelegedhessenek. A legjobb egy szigetelt falú kutyaház, amit kibélelünk szalmával. A textil nem javasolt, mert könnyen átnedvesedik és kutyánk szőrét is nedvesen tartja. A szalma könnyebben kiszárad és a kellemes fészekben ők is nagyon jól érzik magukat. Mindenképpen figyelembe kell venni kutyusunk méretét a ház kiválasztásakor, hiszen egy kistestű kutyus teste nem tudja kellően befűteni egy nagyobb ház légterét és természetesen egy nagyobb testű kutyus kényelmetlenül érzi magát egy számára nagyon szűkös házban. Az optimális méret pont akkora, hogy a kutyus fel tudjon benne állni.

Kistestű, rövidszőrű, nagyon fiatal vagy idősebb kutya számára a legjobb, ha a hideg napokon és éjszakákon bejárást biztosítunk fűtött helyiségbe akkor is, ha az év egyéb időszakaiban kint töltik az idejüket a kertben.

Komoly betegségeket lehet így elkerülni.

?

Kistestű kutyáknak abban az esetben is nehéz a tél, ha hosszabb a szőrük. Testük sokkal kevésbé tud alkalmazkodni a hideghez, mint nagyobb testű társaiké, így a hideg napokon a legjobb, ha számukra is biztosítjuk, hogy bemehessenek egy melegebb helyre.

Tömött bundájú, nagytestű kutyusok általában tudnak alkalmazkodni a hidegebb időjáráshoz, de fontos, hogy a házukat úgy helyezzük el szélmentes helyen, hogy rálássanak azokra az útvonalakra, ahol a kertben közlekedni szoktak. Ha nem találjuk meg azt a helyet, ami számára is megfelelő, előfordulhat, hogy nem fogja a házát használni. Bundájuk csak akkor melegíti őket, ha rendben tartjuk, nem áll csomókban, átjár közötte a levegő, amit fel tud a testük melegíteni.

Sokan azt hiszik, hogy egy rozsdás vashordó megfelelő télen a kutyának. Nem gondolnak arra, hogy a fém nagyon le tud hűlni a fagyos napokban. Ezért szerencsétlen állat inkább a hóban alszik.

Szintén fontos, hogy mindig figyeljünk rá, hogy az ivóvizük ne fagyjon be. Napjában többször nézzük meg és langyos vizet adjunk nekik. Ha nem találnak vizet, hóval csillapítják a szomjukat, amiből komoly torokgyulladás lehet.

Bőségesebb és tápláló ételre van ezekben a hónapokban szükség, hiszen testük fűtésére ilyenkor sokkal több energiát használnak el és ezt csak a táplálékból tudják pótolni. Jól esik nekik, ha ilyenkor meleg ételt kapnak, akár egy kis meleg húslevessel is érdemes felönteni a táplálékukat.

Vigyázzunk rájuk!

Állatvédők

Megosztás