Jobb volt a régi?

2023-04-14 | Budaörs
A tavalyi év októberében  az örökké játszani vágyó  gyerekek boldogan vették birtokukba Patkó utcai játszóteret. A napokban kedvet kaptam hogy leüljek egy padra és figyeljem hogyan játszanak,mi lett a kedvenc játékszerük ebben a valóban szépen felújított,növényekkel, padokkal,pelenkázóval,ivókúttal ellátott játszóparkban.

 

Átadása óta figyelem a játszóteret.  Nap mint nap elsétálok mellette,ezért  tanúja lehetek annak hogy valóban népszerű lett a megújult játszótér. Közösségi térré nőtte ki magát, látható hogy a szülők is előszeretettel foglalnak helyet a padokon vagy tologatják a babakocsikat.Hiszen kellemes a környezet,miközben figyelik a gyerekeiket lehet levegőzni és beszélgetni.

Egy délután alkalmával barátnőmmel és  9 éves unokájával  ellátogattunk a játszótérre. Mi felnőttek leültünk a padra és figyeltük a gyerekeket. Sokan motoroztak, a homokozóban készítették a sártortát és a trambulinon ugráltak. A mi kilenc éves unokánk miután felmászott a kötélpiramisra leült mellénk. Már nem játszol kérdeztük? Nem mert ez a játszótér babás. Milyen?- Babás!- hangzott újra a válasz. És az mit jelent? Hát azt, hogy ez a játszótér a kicsiknek jó,miden róluk szól, de nekünk már itt nincs mivel játszani. Egymásra néztünk. Erre nem számítottunk. Ugyan ugyan mondtuk ez túlzás. Ekkor megszólalt mellettünk egy nagymama, aki  a 8 éves fiú unokájával volt ott. Igen igaza van a kislánynak fordult hozzánk, valóban így van. Sokkal jobb volt a régi játszótér! Hát erre nem számítottunk. Jobb volt? Mitől volt jobb kérdeztük.

A játszótér egyik sarkában állt egy magasra épített csúszó,mászóka ,kötéllel vagy a nélkül ami szenzációs találmány volt. Nagyon szerették a nagyobb gyerekek is és a kicsik is. Ezt eltávolították-mondta a hozzánk forduló nagymama. Építettek helyette egy másikat de az meg se közelíti a régit.

Aztán volt itt egy kisebb focipálya, ahol lehetett a labdát rúgni, annak helyére került a trambulin. A  trambulinon egyet kettőt ugrálnak a gyerekek aztán lecsúsznak a domboldalon,ha eső van csupa sár minden mert a fű amivel beszórták a sok taposástól kikopott.

 

 A vizes-pancsolós játékelem abból áll hogy a homokozóba vizet lehet engedni,sarat dagasztani de sok esetben kifolyik a közlekedő útra,ahol a gyerekek kis motorokkal lökik előre magukat és elcsúsznak elesnek szóval balesetveszélyes.

Meglepődtünk. Erre nem számítottunk. Hiszen  a játszóteret építők a lehető legjobbat akarták.Az elhangzott vélemények után azonban  érdemes lenne a gyerekeket és a szülőket  is meghallgatni, hiszen minden értük épült és miért ne lehetne kéréseiket átgondolva utólag teljesíteni?

Major Edit

 

Megosztás