Kapuk, pinceajtók Budaörsön

2020-07-31 | Budaörs
Városunkban számos szépen megmunkált régi kaput, pinceajtót láthatunk. Csak nehogy eltűnjenek a házak lebontása során! Kár lenne értük.

Kapu –mennyi minden juthat eszünkbe erről a kifejezésről. Talán először a gyermekkori otthonunk kapuja..a miénk zöldre festett volt és fából készült. Jankovics Marcell Jelképtár című könyvében olvashatjuk: Az átmenetet jelképezi – térbeli vagy időbeli  állapot pl: benn-kinn, barátságos-ellenséges, ismert – ismeretlen, profán-szent, élő-holt –  között. Ismerünk világhírű kapukat,pl.a mükénéi oroszlános kaput,vagy a Bibliából a Mennyország kapuját,  az Édenkert kapuját, vagy az Ezeregy éjszakából a mesebeli barlang vaskapuját. Jól ismert a csodálatos Istár kapu, a történelmi jelentőségű Brandenburgi kapu, a híres városok híres kapui.A magyar mondavilágból  Bizánc érckapuja, amit Botond vitéz bárdjával átlyukasztott 958-ban. Felsorolni is sok lenne a világ katedrálisainak gyönyörűen faragott bejáratait, amelyek előtt lenyűgözve állnak meg a hívek és a látogatók. Több mint 2000 éve hangzott el az azóta is sokat emlegetett mondat:„Hannibal ante portas” (Hannibál a kapuk előtt) Fogalommá váltak a székelykapuk, az emberi kéz megannyi alkotásai.

Ambrus Józsefné Eck Mária 2009 óta szorgalommal, szeretettel sok kaput, pinceajtót lefényképezett.

-Gyakran arra gondoltam, amikor fényképeztem, hogy hányszor mehetett be ezen a kapun, ezen az ajtón a gazdája. – vallotta Mária.

Bizony, hányszor nyitotta meg a pinceajtaját a gazda, mert éppen munkája volt benne, vagy a barátai jöttek, vagy bort vitt a vasárnapi ebédhez. Elégedettséggel tette, mert jó volt a termés, vagy éppen a szüretet készítette elő?

Egy megóvásra érdemes kapu: a Budapesti út 52

Valamikor a község legszebb háza volt. Építtetője:Hauser Péter. A díszes kapu, felette a színes, mozaikos üvegablak, felette a pazar fríz és két oldalon az oszlopszerű díszítés összhatása csodálatra méltó. A kapu napjainkban kritikus állapotban van.

 

 

A Ganter ház kapuja

Városunk egyetlen műemlék lakóépületét anyai ágon örökölte a Ganter család Hierholcz Wendelintől,  (HW monogram és 1880 a kapu felett)  Az épület 1950-es években szövetkezeti tulajdonba került. 1980-as években a Ganter család visszakapta és akkor az épület felújítása mellett döntöttek.

Egy pince a Víg utcában

A pincét Eberhardt János a sokgyermekes kőművesmester építette saját használatra, a fennmaradt birtoklevél szerint 1898-ban. Napjainkban a leszármazott, Dr.Luntz Ottokárné Ringler Magdolna tulajdonában van. 2016.szeptember 8-án a budaörsi Kertészek és Kertbarátok Dr.Luntz Ottokár Köre emléktáblát avatott névadójuk tiszteletére a pince falán.

Ez az egykor szép,napsugaras pinceajtó már az enyészeté.

Forrás: Városunk kapui, pinceajtói

Fotók:Ambrusné Eck Mária

s.k.

Megosztás