Karikó Katalin biokémikus forradalmi újítása

2020-11-21 | Budaörs
Egyre többet halljuk, hogy a mostani járványt csak az oltóanyagok tudják legyőzni. Mint tudjuk, több ország sok kutatója dolgozik a megoldáson. Ezek közül az egyik Karikó Katalin, a Philadelphiában élő magyar kutató.

A Philadelpiában élő kutatónő volt az első, aki letette a messenger (hírvivő) RNS – módszer alapját, amit most az egyik legígéretesebb koronavírus elleni vakcinánál is használnak. Az RTL Klub Fókusz rovata a napokban interjút késztett a kutatóasszonnyal. Az alábbiakban őt idézzük:

„Azt gondoltam, hogy ha megérem, hogy a messenger RNS, ami a mi szabadalmunk alapján készült, meggyógyít valakit, akkor az siker. Aztán telt az idő, más programok indultak, és akkor azt gondoltam, hogy az lesz a siker, ha ez az RNS, ami a mi szabadalmunk alapján készült, bekerül a patikákba. Most még nincs ott, ezért aztán tovább kell dolgoznunk.”

A kisújszállási születésű Karikó Katalin 1985-ig dolgozott a szegedi Biokémiai Kutató Intézetben. A születésnapján kapta kézbe az értesítést, hogy létszámleépítés miatt elbocsátják.

„Lehetséges, hogy mások azt gondolták, hogy amit csinálok, az egy zsákutca, ami sehova nem fog vezetni, és semmire nem való, amin dolgozom – mondta Katalin az interjúban. – Valóban az történt, hogy a beadott pályázataimat sorra elutasították azzal, hogy ez a bizonyos RNS azonnal lebomlik, és nem lesz alkalmas sem gyógyszergyártásra, sem másra.

Katalin ezután külföldön keresett állást magának és végül az Amerikai Egyesült Államokban talált új munkára. Az ismeretlenbe repült és nem volt retúrjegye.

„A férjemmel és a kétéves kislányommal, száz dollárral a bukszánkban és kilencszázzal a gyerekünk mackójában, internet és mobil nélkül indultunk Amerikába, és én már másnap elmentem dolgozni.”

Katalin itthon talán panaszkodó, középszerű kutató maradt volna, ott viszont kollégájával, az amerikai Drew Weismann-al együtt kidolgozták az RNS módszert, ami forradalmi újítást jelent a gyógyítás számos területén. Egyes szakértők szerint ők ezért Nobel-díjat érdemelnének. De a kutatásnak nem csak díjazásra, hanem komoly állami támogatásra is szüksége van.

„Azt remélem – folytatta -, hogy ez a pandémia ráirányította a figyelmet arra, hogy a gazdaságnak gondoskodnia kell arról, hogy ezek az kutató emberek megfelelő juttatásban részesüljenek. Az egész gazdaság felborulna, ha még egy ilyen vírus végigsöpörne a világon.”

Nem csak Katalinnak, hanem az egész családnak bejött az amerikai álom. Lánya, Francia Zsuzsa kétszeres olimpiai bajnok evezős, amerikai színekben. Korábban csak Katalin lányát láthatták az emberek a világ nagy híroldalain, de most fordult a kocka. Ma már Katalin van a címlapon…

Karikó Katalin februárban járt itthon, és úgy számol, hogy csak nyáron látogat újra haza. Reméli, hogy akkor már világszerte magas lesz a lakosság átoltottsága.

A módszert jelenleg az egyik legesélyesebbnek tartott koronavírus elleni védőoltásban is használják a Pfizer vakcinájában. Az oltóanyag úgynevezett messenger-RNS-t tartalmaz, amit egy kis zsírburokba “csomagolva” juttatnak a szervezetbe. A messenger-RNS szállítja az információt arról, hogy milyen vírusfehérjét kell a test sejtjeinek elkészíteniük. Az így elkészült tüskefehérje ezután megjelenik a sejt felszínén, amit érzékelnek az immunsejtek, majd beviszik a közeli nyirokcsomóba, ahol az ott jelen lévő T-sejtek aktiválódnak, és létrejön az immunitás. A folyamat végén az úgynevezett emlékezősejtek megmaradnak, amelyek egy későbbi fertőzés esetén azonnal elkezdik az ellenanyag készítését.
Forrás: RTL Klub, Fókusz

(R.V.)

Megosztás