Képoszlop a Bleyer Jakab Heimatmuseum kertjében

2023-06-05 | Budaörs
Képoszlopátadásra és kiállítás-megnyitásra szólt a meghívó június első napjának délutánján. A megjelenteket Dr. Gajdos-Frank Katalin, a Heimatmuseum igazgatónője köszöntötte.

Az igazgatónő a régi képoszlopok jelentőségéről, a budaörsiek életében betöltött szerepükről szólt.

A Tájház kertjében álló Bildstock – ahogy a régiek nevezték – biztonságos helyre került. A Bildstock-t korábban P. Nadányi Mária lefestette, a festmény címe „Stáció” és a festő családja jóvoltából immáron a múzeum őrzi ezt a képet. .

Ezek a régi szakrális emlékek összekötik a múltunkat a jelennel és a jövőnkkel. Az egykori megmunkált dűlők vagy fontosabb utak mentén található alkotások, mint ez a megmentett gyönyörű Bildstock, bizonyítékai voltak a budaörsiek vallásosságának és szorgalmas munkájának. De nem csak a múltról mesélnek, hanem a jelenben és a jövőnk tekintetében is fontosak – aktuálisak, üzenetük van, – gondoljunk csak a Covid pandémiára.

Dr. Gajdos-Frank Katalin itt kiemelte Steinhauser Klára munkáját a képoszlop megmentésében és felolvasott egy korábbi írásából:

A történetét Friedinger Anna néninek köszönhetjük. Tudtam, hogy a közelben lakik és egy hirtelen ötlettel felkerestem. 96 éves volt akkor, sajnos azóta elhunyt. Nagyon szívesen emlékezett a felavatására is. Ő még kislány volt, tehát a 20-as évek közepén készíthette a Fritzenschaft család epilepsziás lányuk gyógyulásának reményében. A fülkében lévő kép egy helybeli amatőr festő alkotása volt. Szent Bálintot ábrázolta, ugyanis Terni Szent Bálint a lelki betegek és az epilepsziától szenvedők védőszentje. A német nyelvű felirat egyszerű fordítás: Istenem, segíts meg engem az én betegségemben.”

Majd megköszönte mindazoknak a közreműködését, akik segítettek abban, hogy a képoszlop ne vesszen kárba.

Ezután a gyermekrajzokból álló kiállítást tekintettük meg.

A Bleyer Jakab Általános Iskola tanárnője – Hüse Bernadett – elmondta, hogy amikor meghirdette a pályázatot nagyon sok , értékes munkát küldtek be szorgalmas tanítványai. A feladat szent Bálint életének bemutatása volt. Ezekből kerültek kiállításra a Heimatmuseum galériájába. Mindezek a múzeum nyitva tartása alatt megtekinthetők.

Fotó: Sz.K.

s.k.

Megosztás