Kéretlen nyelvújítók

2023-11-12 | Budaörs
A Magyar Nyelv Napján jó lenne átgondolni a modern kori nyelvújítóknak, hogy helyesen teszik-e ha egyes szavainkat megváltoztatják.Gondolom sokan felkapják a fejüket azokra a kifejezésekre, amelyek használata veszélyes, mert áformálják nyelvünket. Itt van egy példa amin érdemes elgondolkodni.

Többször találkozom olyan szóhasználattal, ami sérti a fülemet. Ilyen volt a napokban olvasott szöveg címe mely a következőképen adta hírül egy közéleti szereplő megvédését valamiféle véleménnyel szemben. A cikk írója ugyanis nem azt adta hírül ,hogy a közéleti szereplőt megvédték, hanem bevédték.

Mi ez a szóhasználat? Nem vagyok elég modern és nem haladok a modern kori nyelvújítókkal?. Nem vagyok hivatott kioktatni senkit sem,legfeljebb figyelmeztetni arra, hogy a helytelenül használt kifejezések  eltorzítják nyelvünket.Eltelik pár év és a ma helytelenül használt szó elfogadottá válik!

Már  gyerekkoromban megtanultam édes anyanyelvünk helyes használatát. Erre neveltek többek között a magyar népmesék csodálatos történetei, amelyeket édesanyám olvasott nekem, amikor csak ideje engedte. Ezeken a magyar népmeséken eszméltünk a körülöttünk lévő világra, majd később felnőve a ránk találó versek csodálatos rímekbe szedett gondolatai olvasásával még jobban belénk rögződött magyar nyelvezetünk helyes használata.

Vagy rosszul tudom? Kedves nyelvújítók! Adva van a lehetőség hogy megvédjék az Önök által helyesnek tartott szóhasználatukat. Vagy ahogyan Önök mondják bevédjék.

Ezen kifejezés hallatán olyan érzésem támad,  hogy egyesek szándékosan kificamítani akarják szép magyar nyelvünket.

Major Edit

Megosztás