Kérlek, ne bánts!

2023-07-10 | Budaörs
A biodiverzitás szó szerint azt jelenti, hogy biológiai sokféleség. Az élet minden megjelenési formáját felöleli az állatoktól kezdve a növényeken és a gombákon át egészen a mikroorganizmusokig.

A természet- és teremtésvédők szemlélete szerint minden élőlényre szükség van a földön. De vannak olyanok, amelyek az ember számára károsak. Mások viszont kimondottan hasznosak.

A verőköltő bodobács

A bodobács , népies nevén suszterbogár, kifejlett alakja telel át a földben, majd a telelést követően tavasszal jön elő, ilyenkor azonban nagy mennyiségben jelennek meg és igen feltűnőek. Élelmet keresve mozognak tömegesen, a házfalakon, járdákon és párkányokon pedig rendszeresen megtelepszenek a napsütésben.

Nem kártevők, hanem inkább hasznos rovarok. Eltakarítják ugyanis a hulladékokat, és olykor az apró rovarok, hernyók nedveit szívogatják.

Az ászka

 Az emberek nagy többsége nem is tudja, hogy a köznyelvben pincebogárnak nevezett, lapos, szelvényezett, szürkés színű lények valójában a rákok közé tartoznak. Méretük változó, a legnagyobbak a 18-20 mm-t érik el. Éjjeli állatok, a nappalt téglarakások repedéseiben, földön heverő gazkupacok, kövek alatt töltik. Szívesen húzódnak a sötét és nyirkos pincékbe. Néha a fürdőszobákban is megjelennek. Ha megijesztik őket gömbszerűen összetekerednek. Általában csoportosan fordulnak elő, lehet, hogy egy kő alatt 50-60 darabot is találunk, a mellette lévő kövek alatt pedig egyetlen egyet sem. Bomló szerves anyagokkal táplálkoznak. Kárt nem okoznak.

A százlábú

Nagy riadalommal jár, ha a lakásokban megjelenik a légyölő pókszázlábú. Előfordul, hogy a családi házak szobáiba a nyitott ajtón, ablakon keresztül bemegy és általában a magas falon, vagy a mennyezeten állapodik meg. Teste 3-5 centiméter, lábai azonban nagyon hosszúak és ezért sokkal nagyobb benyomást kelt. Mivel szélsebesen iramodik egyik helyről a másikra, elfogni nehéz. Valójában nem is érdemes, mert apró rovarokkal táplálkozó, hasznos, az emberre teljesen veszélytelen. A százlábúak igazi csúcsragadozók a rovarvilágban, ezért jelenlétük előnyös is lehet, hiszen megtisztíthatják a lakást az olyan kellemetlen betolakodóktól, mint a legyek, molyok, csótányok, vagy épp a városi fürdőszobákban gyakran vendégeskedő ezüstös pikkelyke.Marni, harapni csípni nem tud! Ha betéved hozzánk, a nyitott ablakon keresztül kell óvatosan az udvarra kitessékelni.

A földigiliszta

A földigilisztákat, illetve azt, mennyire hasznosak a kertben, senkinek sem kell bemutatni. Ezek az élőlények rengeteg tápanyaggal látják el a talajt és a növényeinket, szellőztetik, valamint levegőztetik a termőföldet, emellett szabályozzák annak pH-ját is. Örüljünk, ha a kertünkben sokat találunk belőlük.

A beporzó rovarok

Világszerte egyre nagyobb problémát jelent az úgynevezett beporzó rovarok pusztulása. Kínában például már vannak olyan vidékek, ahol gazdák maguk, kézzel porozzák a haszonnövényeiket, ha termést akarnak. A méhek a földi élet egyik fő támogatói. Kerüljük a méhekre és a darazsakra kifejezetten kockázatos szerek használatát!

 

A vakond

A kertész haja gyakran égnek mered, ha reggelre kelve féltve őrzött ágyásai, palántái vagy rózsatövei között megpillantja azokat a nagyon jellegzetes túrásokat, amelyek a vakond föld alatti munkálkodását jelzik. Sajnos nagyon sokan csak az okozott kár alapján ítélik meg az állatot, és sejtelmük sincs a nap mint nap elpusztított rengeteg igazi kártevőről. Ebben az évben „Az év emlőse” lett. Magyarországon védett – természetvédelmi értéke 25.000 forint!

Forrás: Internet

s.k.

 

Megosztás