KÉSZ és BMV Budaörsön, avagy 400 fánk, 300 csomag búza, 150 sószóró…

2024-02-03 | Budaörs
Egyre több esemény kapcsán lehet találkozni a KÉSZ és a BMV mozaikszavakkal Budaörsön, különböző rendezvények és események kapcsán. De mit is jelentenek ezek a mozaikszavak és kik vannak a mozaikszavakat takaró társaságok mögött? Erről kérdeztük Félegyházy-Megyesy Pétert, a KÉSZ, és Kapitány Gábort, a BMV vezetőit.

Félegyházy-Megyesy Péterrel(F-M.P.) és Kapitány Gáborral (K.G.) az Adler Kávéházban beszélgettünk a szervezeteikről, programjaikról és az általuk felvállalt közösségépítő tevékenységről.

Először is azt fedjük fel az olvasók előtt, hogy mi is a KÉSZ és mi a BMV?

F-M.P. A KÉSZ rövidítés, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségét jelenti és ennek a szövetségnek a Budaörsi csoportját vezetem. A másik szervezet tekintetében viszont Gábor a kompetens.

K.G. A BMV a Budaörs a Mi Városunk Egyesületet takarja, amelyet közösséget építeni kívánó barátaimmal alapítottunk még 2018-ban.

Hogyan talált egymásra a két szervezet és miért gondolták, hogy közösen hajtják végre a programjaikat?

K.G. A kérdés megválaszolásához egy rövid magyarázaton át vezet az út, ez választ ad a feltett kérdésre is. A KÉSZ egy országos hatókörű szervezet, amelynek a csoportjai behálózzák az országot. A budaörsi csoport működése még 2006-ben kezdődött és jómagam is alapító tagja vagyok.

A BMV-t azért alapítottuk, mert a KÉSZ keretein belül nem tudtunk minden elképzelést megvalósítani és úgy gondoltuk, hogy egy mindentől független civil szervezet könnyebben mozgatható, kifejezetten helyi programoknál. Mindkét szervezet a keresztény konzervatív elvek mentén szerveződik, de az egyik országos, míg a másik helyi hatókörű, így jól kiegészítik egymást.

Bemutatnák egy kicsit közelebbről, hogy milyen tevékenységet végeznek és milyen programjaik voltak az elmúlt időszakban?

 

F-M.P. Azt tűztük ki közös célnak, hogy közösségépítő tevékenységbe kezdjünk Budaörsön, mert a napjainkat körülvevő digitális világ a fizikai emberi kapcsolatokat elképesztő módon rombolja. A közös munka 2020-ban indult igazán, de a korábbi időszakban is voltak már együttműködések. A korábbi időszakból, amit talán érdemes kiemelni, hogy a Római Katolikus Templom kertjében volt egy stilizált Nagy-Magyarország emlékhely, amelyet egy kis fakerítés jelölt körbe.

Ezt a stilizált emlékhelyet öntöttük közösen végleges formába, olyan módon, hogy kiemelésre került a talajszintből, beton aljzatot kapott és kőből került megépítésre a sziluett, amelyet a békediktátummal elszakított területekről származó földdel töltöttünk fel. Ezt követően minden évben az Úrnapi virágszőnyegre időzítve, tönkölybúzával vetjük be, ami az egyik meghatározó eleme lett mára az Úrnapi körmenetnek.

Országos hírű kezdeményezés is fűződik a szervezetek tevékenységéhez, mert a „Nemzet Kovásza” elnevezésű program országos hírűvé nőtte ki magát. Az általunk készített és a Budapesti Szent István Bazilikában megszentelt kenyérkovász szétküldésre került a magyarországi testvérszervezeteknek és a határon túli elszakított, magyarok lakta területek szervezeteinek, akik ebből a kovászból sütöttek kenyeret, az összetartozást szimbolizálva.

Azonban, ha csak a tavalyi évre nézünk vissza, akkor a teljesség igénye nélkül a következő programokat bonyolítottuk.

– A 2023-as Ökomenikus Imahét alkalmából a záró esemény résztvevőit ajándékoztuk meg 150 db sószóróval, melyet Máté evangéliumában szereplő idézet díszített, „…ti vagytok a föld sója…”

– Virágvasárnap alkalmából három budaörsi kőkeresztet díszítettünk fel virágfonatokkal

– Úrnapkor közösen díszítettük a Templomkertben található Nagy-Magyarország emlékhelyet

– Augusztus 20-ra 200 db, városi címerrel ellátott cipót süttetünk az újkenyér ünnepére

– A Kőhegyi kápolna búcsújakor tagjaink segédkeztek a rendezőknek.

– Luca napján már hagyományosan 300 tasak „Lucabúzát” osztottunk szét az érdeklődőknek

– December végén hagyományteremtő céllal  Évzáró teremfoci kupát rendeztünk a keresztény egyházak részvételével.

– A 2024-es Ökumenikus Imahét alkalmából pedig a keresztény felekezetek közös farsangi fánk sütését szerveztük, amelyen 400 db fánk fogyott el a résztvevők nagy örömére.

A 2024-es évre milyen programokat terveznek?

K.G. Az előbb, Péter által felsorolt programok mindegyikét szeretnénk 2024-ben is folytatni. Ugyanakkor fel kívánjuk éleszteni azt a közéleti beszélgetés-sorozatot, amelyet korábban a KÉSZ szervezett. Első alkalommal február 7-én itt az Adler Kávéházban dr. Tarnai Richárd, Pest vármegye főispánja lesz a vendégünk, ez alkalommal közéleti kérdésekről fogunk beszélgetni.

Köszönöm a beszélgetést Kapitány Gábornak és Félegyházy-Megyesy Péternek, sok sikert és kitartást kívánok a programok megvalósításához!

N.T.

Megosztás