Kevés lesz a víz a Balatonban

2022-05-18 | Budaörs
Száz éve nem hullott ilyen kevés csapadék a magyar tengerbe. Rendkívül száraz volt az idei első negyedév, sok víz hiányzik tavainkból.

Mióta az ellenőrzött adatok rendelkezésére állnak, 1921 óta, a legalacsonyabb értéket mutatta a vízforgalom ebben az időszakban. Ha az elmúlt 30 év átlagát nézzük, a fele sem esett a Balaton vízgyűjtőjén – adta közre az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.
Tavaly 30 százalékkal tért el a sokéves átlagtól a csapadékösszeg, az ezredforduló előtt nem volt példa negatív vízháztartási helyzetre, azóta azonban a tavalyi a nyolcadik ilyen év volt.

Az előző hónap végén hullott csapadék javított valamelyest a helyzeten, a Hydroinfo adatai alapján ma reggel átlagosan 105 cm volt a vízállás. Ez az aktuális nyári szabályozási szintnél 14 cm-rel alacsonyabb, ami nem rendkívüli, de szélsőséges.

A jelenlegi adatok és a hosszútávú előrejelzések alapján az üdülési szezon végére akár 77 cm-re csökkenhet a vízszint. 2002-ben ennél alacsonyabb, 28 cm volt a vízszint, amikor kilátszott a balatonfenyvesi homokpad. Vészhelyzet tehát nincs, a tó vízszintje az aszály ellenére is meg fogja haladni a kritikus szintet, problémák ugyanis 50 centis vízállásnál kezdődnek – közölte az MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának tagja.

Forrás: idokep.hu

(SzK)

Megosztás