Kiállítás Dél-Tirol függetlenség-megőrzési harcairól

2022-11-15 | Budaörs
„Befreiungsausschuss Südtirol“/„Dél-tiroli Felszabadítási Bizottság” - A „tűzéjszakától“ az „autonómiáig“ címmel kiállítás nyílik november 25-én 16.00 órakor a Heimatmuseumban.

A „Dél-Tirol konfliktus“ gyökerei 1918 novemberére vezethetők vissza, amikor az első világháború után Olaszország annektálta Dél-Tirolt, illetve 1922-re, a fasiszták hatalomátvételére Olaszországban. A Benito Mussolini vezette fasiszta kormány intézkedései, melyek Dél-Tirol „olaszosítását” és a kényszerített tömeges áttelepítések révén az olasz népesség többségbe kerülését célozták meg, súlyosan szorongatott helyzetbe hozták a német nyelvű dél-tiroli lakosságot.

A második világháborút követően Olaszország folytatta ezt a politikát, továbbra is tömegesen telepített át olaszokat, ami ahhoz vezetett, hogy 1956-ban megalakult a Dél-tiroli Felszabadítási Bizottság (BAS), amely fel szerette volna hívni a világ figyelmét erre a helyzetre. Kezdetben „civil ellenállás” formájában, 1961-től azonban robbantásos merényletekkel is, melyek célpontjai az olasz állam dél-tiroli hatalomátvételét jelző szimbólumai voltak.

A Dél-tiroli Felszabadítási Bizottság (BAS) egykori, 1950-es/1960-as évekbeli dél-tiroli aktivistái évekig gyűjtötték a kiállítási darabokat az ellenállás éveiből – az úgynevezett „dél-tiroli bombaévekből”, melyek Bozenben, a „Tiroli Történelem Házában” Dél-Tirol ezen nehéz éveiről tudósítanak.

A budaörsi időszaki kiállításunk Dél-Tirol ezen időszakába enged egy kis betekintést. A megnyitó ünnepségen rövid köszöntőt mond Univ.-Dr. Nelu Bradean-Ebinger, valamint fellép a budaörsi Pro Musica kórus és a Lyra Dalkör. A kiállítás regisztrációhoz kötött (info@heimatmuseum.hu), a megnyitó nyelve német lesz.

Megosztás