Kik a "kiátkozott katonák" (żołnierze wyklęci) a lengyel történelemben?

2020-02-29 | Budaörs
Március 1. Lengyelországban a Kiátkozott Katonák Nemzeti Emléknapja. A több ezer, tragikus mártírhalált halt ellenálló szembeszállt az új, elnyomó szovjet hatalommal a II. világháború után.

Céljuk Lengyelország újjászervezése volt, szabad és demokratikus választások megtartása. A „kiátkozott katonák” (nevezhetjük őket elátkozott vagy rendíthetetlen katonáknak is) nem csak a harcokban vesztették életüket. Az antikommunista ellenállókat gyötrelmes kínzásoknak vetették alá, hamis vádak alapján elítélték, börtönbe zárták, meghurcolták. Bár a Lengyel Népköztársaság konzekvensen ki akarta törölni őket a kollektív emlékezetből, a lengyelek nem feledték hőseiket.

Emlékük a 90-es években új életre kelt. Ekkor született meg a “Kiátkozott Katonák” fogalma, a történészek pedig komolyan belefoghattak a kutatásba. Annak a napnak évfordulóján, amelyen a mokotówi börtönben (Varsó) kivégezték a Szabadság és Függetlenség Egylet vezetőségének utolsó hét tagját 1951. március 1-én, ünnepelik Lengyelországban a Kiátkozott Katonák Nemzeti Emléknapját. A Kiátkozottak története ma az önrendelkezésért folytatott harc története, a bátorság és a szabadságvágy szimbóluma.

 

Megjegyzés: Az utolsó „katonát”, Józef Franczakot (álneve: Lalek volt) 1963. okt.21-én (!) végezték ki.

SzK

Megosztás