Kinek kerek e világ?

2023-10-25 | Budaörs
Párhon Lili évekkel ezelőtt a Kesjár Csaba Általános Iskola angoltanára volt. Azóta gyökeresen megváltozott az élete. Erről számol be olvasóinknak.

-Párhon Lili vagyok, angol szakos tanár. Három gyermekem és egy unokám van. A legidősebb gyermekem Rebeka már felnőtt, külön él az unokámmal. Középső gyermekem Milán 15 éves, autista. A legkisebb gyermekem Leopold 4 éves, Prader Willi szindrómás. Az élettől duplán kaptam a két fiam okán olyan kihívásokat, amelyekből egy is elég lenne egy anya számára, ám minden körülmény ellenére életünk harmonikus, kiegyensúlyozott. Természetesen megvannak a két különleges fiúgyermekemmel a küzdelmek napi szinten és egy élet szintjén is.

A „Kerek e világ” akkor fogalmazódott meg a fejemben, amikor Leopoldról kiderült, hogy genetikai betegsége miatt egy életen át tartó felügyeletet fog igényelni. Megszületett a vágy, hogy egy olyan helyet hozzak létre a semmiből, ahol nem csak az én két gyermekem, hanem más fogyatékkal élő, sérült emberek is esélyt kaphatnak egy másfajta életre. E vágy megszületésének reményében kezdtem el a gyűjtésemet, ahol jelenleg egymagam próbálom elérni a lehetetlennek tűnő vágyott összeget, ám a hitem szikla szilárd. Megragadok minden pici lehetőséget, hogy megszólítsam az ismerőseimet, barátaimat, tanítványaimat, hogy ha csak egy picivel is de segítsenek az álmom testet öltésében.

Hiszem, hogy nem lehet mindig csak kérni, valamit vissza is kell adni azoknak, akik feltétel nélkül hisznek és megbíznak bennem. Sajnos sok eszköz nincs a kezemben, amivel kifejezhettem volna a hálámat ezért mivel angol szakos tanár vagyok arra gondoltam, hogy készítek éjszakánként (amikor elaludtak a fiaim) egy 20 leckéből álló, angol nyelvtani megértést segítő videósorozatot köszönetképpen azoknak az ismerőseimnek, akik akár csak 1000 forinttal is támogatták a gyűjtésemet. Indítottam licitcsoportot és elindítottam egy „mozgalmat” (bár azt hiszem jelenleg egyedül vagyok a mozgalomban), amiben használt de szép állapotú játékokat gyűjtök be ismerősöktől, azokat becsomagolom és egy levélkével a tetején kiteszem az utcára. Aki megtalálja kap egy ajándékot a gyermeke számára. A levélke röviden ismerteti a gyűjtésem célját és ha a megtaláló úgy gondolja támogathatja cserébe az alapítványt. Szóval rengeteg ötletet elkezdtem és tele van a jegyzetfüzetem még több jövőbeni ötlettel, annak okán, hogy megszülethessen a Kerek e világ.

Lélegző Képző Oktatási és Innovációs Alapítvány

Kerek e Világ Oktató- és Élményközpont fogyatékkal élő és egészséges gyermekek, fiatal felnőtteknek.

Cél: minimum 50. 000. 000.- HUF összegyűjtése, melyből alapítványunk vásárol egy saját tulajdonú ingatlant (lakóház 1-2 hektár földterülettel)

A gyűjtést 2023. 09. 19-én kezdtük. Jelenleg 928.000.- Forintot sikerült összegyűjteni, kizárólag magánemberek támogatásával.

Hosszútávú terveink:

Az ingatlan megvásárlása után azonnal el tudjuk kezdeni a munkát az oktatás területén. Alapítványunk tervei szerint különböző workshop-ok, tanfolyamok, táborok szervezésével kezdjük a munkát. Ezek egy része fogyatékkal élőknek, más része egészséges gyermekeknek és fiatal felnőtteknek szól majd és lesz olyan esemény, amely mindkét célcsoportnak egyszerre lesz megrendezve az érzékenyítés és társadalmi integráció okán.

A fent említett események, rendezvények két típusúak lesznek: az egyik fajta költségtérítéses, ahol normál árakkal meghirdetve jöhetnek az érdeklődők. A másik típus adományalapú lesz, olyan emberek számára, akiknek gondot jelentene fix összeg megfizetése. Így ha tud adományoz az alapítvány javára, ha nem, akkor ingyen tud részt venni a szervezett programokon.

A fentiekből folyó összegekből (illetve pályázati forrásokból) fogja az alapítvány fenntartani az épületet, továbbá ebből tervezzük a későbbi fejlesztéseket.

Ezen fejlesztések a következők:

  • A házhoz tartozó területen egy fémvázas, fedett sportpályát létrehozni, ahol különböző csapat sportokat, játékokat, tánc programokat rendezhetünk. Ilyen például a foci, tenisz és minden olyan sport, amely játékkal összekapcsolt mozgást jelent.
  • Egy élményparkot létrehozni fogyatékkal élők és egészséges emberek számára egyaránt, ahol közösen tölthetnek érdemi időt. Az élményparkban különös hangsúlyt szeretnénk majd fektetni a fogyatékkal élők speciális igényeinek, ezen szempontok alapján készítettjük majd el a különböző élményparkhoz kapcsolódó eszközöket.
  • Tankert kialakítása, ahol saját zöldségeket és gyümölcsöket termelhetünk és ezzel kapcsolatos oktatást végezhetünk
  • Mini állatfarm létrehozása, ezen állatok adják majd a tejet, tojást, húst
  • Oktató étterem és kávézó létrehozása: oktató éttermünkben olyan speciális főzőtanfolyamokat tervezünk, ahol kifejezetten diétás ételek elkészítését tanítjuk, akár genetikai okokból, cukorbetegségből adódó, mozgáshiány vagy nem megfelelő táplálkozás miatt kialakult súlyosan vagy enyhén elhízott gyermekek, felnőttek számára.
  • Szeretnénk munkahelyeket kialakítani és ezzel együtt esélyt teremteni, célt adni. Ezért a Kerek e világ-ban a dolgozók 80%-as fogyatékkal élő lesz. Minden olyan munkát, ami a tankerttel, állatfarmmal, konyhai munkával kapcsolatos ők is el tudják végezni megfelelő monitorizálás mellett. (fűnyírás, ültetés, gazolás, állatok etetése, konyhai előkészítés, mosogatás, felszolgálás stb. ) Talán kicsit lassabban, de ők is képesek elvégezni a rájuk bízott munkát, ezzel ritmust, felelősségtudatot és célt adva az életüknek. Ma hazánkban rengeteg fogyatékkal élő fiatal felnőtt „tengeti életét” családjával a négy fal között egyrészt a társadalmi integráció, másrészt a lehetőségek hiánya miatt.

Ha részt szeretnél venni a kalandunkban és támogatod AZ ÁLMOT , ahová majd ellátogatsz Te is akkor kérlek ide utalj:

Lélegző Képző Oktatási és Innovációs Alapítvány

Számlaszám: 10403208-50526849-86681008

Közlemény: támogatás

Adószámunk: 19140805-1-13

Célunk egy élhetőbb, emberibb világ megalkotása, ahol lehetőség nyílik fogyatékkal élő és egészséges gyermekek számára közös programok, események látogatása, hogy megismerhessék egymás világát, bepillanthassanak minden napi életükbe, gondjaikba, kihívásaikba. Nyitottak legyenek a feltétel nélküli segítségnyújtásra, az elfogadásra, megértésre. Arra törekszünk, hogy tanulják meg a gyermekek már egész kicsi koruktól kezdve, hogy nincs köztük különbség.

Sok sikert Lili!

(s.k.)

Megosztás