Kiváló elfoglaltság a téli hónapokra

2023-11-27 | Budaörs
Fák és cserjék hajtatása nagyon egyszerű, mi is kipróbálhatjuk. És milyen szépen díszítik majd a lakásunkat!

Hajtatás a téli lakásban

A jó eredmény eléréséhez több dologra is oda kell figyelnünk, mint a helyes hajtatási módszer, a megfelelő ágak kiválasztása és az alkalmas időpont. Ha jól csináljuk, végignézhetjük, hogyan pattannak ki a rügyek, hogyan bontakoznak ki a virágbimbók és miként jelennek meg a levelek a vázában.

Alapvető lépések

Az első és általános szabály, hogy a legkorábban nyíló fák és cserjék ágai biztos alkalmasak a lakásban történő hajtatásra. Az eredmény viszont attól is függ, hogy mennyi ideig tartott a növény nyugalmi időszaka, mielőtt azt behoztuk a lakásba. Már ősszel, mielőtt a növény nyugalmi időszakba lép, a még alvó rügyekben megjelennek bizonyos tápanyagok, amik a rügyek kifakadásához és a virágok kifejlődéséhez nélkülözhetetlenek a következő év tavaszán. A növények védekeznek a túl hamar történő kihajtás ellen, mégpedig úgy, hogy kihajtást gátló anyagok is termelődnek a növények rügyeiben. Amennyiben szeretnénk, hogy a lemetszett ágak virágozzanak a lakásban, ezeknek a gátló anyagoknak le kell bomlaniuk a rügyekben.

A növények nyugalmi időszaka 3 szakaszra osztható:

Előnyugalmi fázis: Már kora ősszel elkezdődik, még az utolsó lehulló levelek előtt. Ekkor még lehetetlen a növényeket hajtatásra bírni.
Középső nyugalmi fázis: Ebbe a fázisba akkor léphet be a növény, ha az utolsó leveleket is eltávolítjuk róla. A hőmérséklet szabályozásával ezt hamarabb elérhetjük.
Utónyugalmi fázis: Ebben a fázisban már megindulhat a hajtatás. Akár azt is elérhetjük, hogy a hajtatás fázisa már decemberben lehetséges legyen, de ehhez némi jártasság is szükséges.

Ahhoz, hogy a lemetszett ágak minél hamarabb a kívánt fázisban legyenek, kétféle módszer közül választhatunk:

Hideghatás: Ha az alkalmas ágak levágása előtt nagyon enyhe volt az időjárás, és nem igazán érte hideghatás a növényeket, akkor kb. 1 hónapig igen hűvös helyen tároljuk a lemetszett ágakat egy pincében körülbelül + 5 C-fokon. Ha az ágak levágásakor már 2 hétig fagypont alatt volt a hőmérséklet, nincs szükség hidegen való tárolásra, mert már megtörtént a hajtást gátló anyagok lebomlása.
Melegvizes kezelés: Az ilyen kezelés serkenti a kinti hidegben lemetszett ágakat, a rügyeik pedig jóval hamarabb kipattannak. A metszett ágakat 35 C-fokos vízbe tegyük bele úgy 10-15 órára. Ezután a vázába annyi normál hőmérsékletű vizet tegyünk, amennyit szoktunk és máris elhelyezhetjük a számunkra legmegfelelőbb helyen a lakásban.

A legalkalmasabb növények a szobai hajtatásra:

A vadgesztenye (Aesculus hippocastanum) februárban már minden előzetes kezelés nélkül könnyen hajtatható. Nagyméretű, ragacsos rügyeinek kibontakozása nagyon különleges látványt nyújt. A rügyfakadás előtt párszor érdemes langyos vízzel permetezni.

A cseresznyefa hajtatása már-már legendás, a keleti kúltúrákban szimbolikus és nagy jelentőséggel bír. A szimpla vagy telt, rózsaszín vagy fehér virágaikkal nagyon jól mutatnak. Ha nem akarjuk kezelni a növényt, akkor március elejétől mindenféle kezelés nélkül szépen hajtatható. Ha hamarabb szeretnénk gyönyörködni szinte légies virágaiban és elragadó illatában, akkor januártól melegvizes kezeléssel hajtatható.

Az Aranyfa (Frosythia) az egyik legismertebb szobai hajtatásra való növény. Sokan ismerjük, mert már nagymamánk is az utcán sétálva levágott pár ágat róla és vázába tette a lakásban, így kisgyermekként is megélhettük a hajtatás szépségét. Ez a növény azért nagyon szerencsés választás, mert már december végén is minden kezelés nélkül nagyon könnyedén hajtatható.

A nyíreket előszeretettel hajtatják vázában. Ha korán szeretnénk, hogy díszítse a lakásunkat, akkor már akár november végén vághatunk ágakat a növényről. Melegvizes kezeléssel akár már 3 hét múlva meg is jelennek az első rügyek az ágakon.

Az Alpesi ribiszke (Ribes alpinum) egy nagyon szép hajtatható növény. Ha december végén bevisszük a lakásba, dekoratív hajtásai és virágai már 2-3 hét elteltével megjelenhetnek mindenféle előkezelés nélkül.

A Húsos som (Cornus mas) igen jól mutat vázában. Szokatlan virágai megkapó látványt nyújtanak a lakásban. Február közepétől már hajtatható, de minden esetben melegvizes kezelést kell alkalmaznunk.

A Magnólia egy rendkívülien szép választás lehet hajtatásra. A virágai szinte porcelán hatásúak, hatalmas méretűek és romantikát varázsolnak a hideg napokra. A magnólia nem szereti a metszést, de alakítható, ezért olyan ágakat válasszunk, amin megjelentek a nagy virágbimbók és tavasszal amúgy is levágnánk a növényről. A magnóliát már január végén vagy február elején hajtathatjuk. Azt mondják, hogy nem kell semmilyen kezelés a hajtatásához, de én ajánlom a melegvizes kezelést hozzá, mert így sokkal biztosabb a siker.

A fák és cserjék hajtatása nekünk és gyermekünknek is egy kiváló elfoglaltság lehet a téli hónapokban. Színnel, illattal és egy kis melegséggel töltik meg a lakást a szürkeségben.

(Forrás: kert.tv, szerző: Bugyi Zsolt)

Megosztás