Konferencia Jakob Bleyer születésének 150. évfordulója alkalmából

2024-01-27 | Képviselőtestület
A különböző településekről szép számmal érkezőket egy kiállítás fogadta a Heimatmuseumban,amely Bleyer életével  kapcsolatos fotókat , a korabeli sajtóból részleteket mutatott be.

Bevezetőt videóbejátszásról Vincent Raab , az IFA ((Institut für Auslandsbeziehungen- Külkapcsolatok Intézete) és a Heimatmuseum munkatára mondott.

Dr. Grósz András „A tudós és politikus Bleyer Jakab pályaképe” c. előadásán sok új információt megtudtunk a Heimatmuseum és egy budaörsi Általános iskola névadójáról. András a doktori disszertációját ebből a témából írta.

Bleyer Jakab (1874-1933) magyar irodalomtörténész, egyetemi tanár, a nemzeti kisebbségek tárca nélküli minisztere számára mindig fontos volt a magyarországi németség sorsa. Lényegesnek tartotta az iskolaügyet. Megalapította a Sonnstagsblatt c. újságot, amely évtizedek kihagyása után újból megjelent.

„De amikor így nyíltan, amint mindig tettem, az én „sváb” népem mellé állok, egyúttal fönntartás nélkül vallomást teszek az én magyar nemzetemről is. Ahhoz a vér köteléke fűz, ehhez a kultúráé, melynek levegőjében élek és dolgozom.” – fogalmazta meg hovatartozását.

Az érdekes és figyelemfelkeltő előadások után Manfred Mayrhofer (Weltdachverband der Donauschwaben E.V.)  a rokoni szálakkal Budaörshöz kötődő Gallai Gergelyt a magyarországi német kultúráért és népdalok ápolásáért, megőrzéséért tett munkájáért tüntette ki. (Ehrenabzeichen in Gold) Ehhez az igazán megérdemelt díjhoz szívből gratuláltunk.

Majd Pfeiffer Gábor „Lábnyomok a sárban” c. könyvének bemutatója következett, melyet Dr. Márkus Beáta ajánlott a hallgatóságnak.

A résztvevők egy kis fogadás keretében még hosszasan beszélgettek.

Fotó: Heimatmuseum

s.k.

Megosztás