Könyvbemutató a makkosmáriai templom csodás történetéről

2020-02-15 | Budaörs
A budaörsiek igen kedvelt zarándokhelye volt a makkosmáriai kegytemplom. Közösen indultak útnak, zászlókkal, énekelve, át a hegyeken. Sok család őriz emléktárgyakat, fotókat ezekről az alkalmakról. Ez a hagyomány napjainkban újjáéledt.

Dr. Salamin András és dr. Kőrösiné Herein Mária Makkosmáriáról készült könyve bemutatójának a Nyugdíjasház adott otthont.

A hit közösséget teremt. Jó itt lenni.– kezdte megnyitóját Dr. GajdosFrank Katalin a Jakob Bleyer Heimatmuseum igazgatója. –majd örömét fejezte ki, hogy olyan sokan eljöttek a könyvbemutatóra.

A több kötetes szerző, Salamin András hosszan sorolta köszönetét mindazoknak, akik közreműködtek a magyar – és német nyelvű könyv készítésében. Elsősorban szerzőtársának, Herein Máriának, aki a „könyv lelke”- mint mondta.

Már a könyv létrejötte is csodás, miként megtudtuk.  Évekkel ezelőtt Salamin urat felkereste a Németországból érkező, egykor kitelepített Holl Anna, aki az ősei nyomát kutatva nyomára bukkant majd 300 éves dokumentumoknak. Ez indította el a kutatást

A hiteles történet szerint  1731-ben Traub János a közeli szőlőkbe igyekezett, mikor egy tölgyfán Krisztus szenvedő arca jelent meg előtte. A legény később súlyos beteg lett, de csodával határos módon meggyógyult, és ezután egy Falconeri nevű olasz származású budai festőtől vásárolt egy gyermekét szoptató Szűzanyát ábrázoló képet, amit hálából felakasztott a látomása helyére. A csoda széles körben elterjedt.  Acsádi Ádám veszprémi püspök kivizsgálta, majd engedélyezte, hogy tiszteletben részesítsék a képet. A zarándokok adományaiból ezután kis kápolnát építettek ide, majd pedig az óbudai „Fogolykiváltó Szűzanya Szentháromságról nevezett” Trinitárius szerzetesrend gondozta. II. József azonban 1784-ben megszüntette ezt a rendet is, és bezáratta a templomot, ami az évek során rommá vált. Mindennek ellenére a zarándokok ezrei keresték fel évről évre a csodatevő helyet.

A második világháború előtt a szervita rend kezdett misézni a romokból összeállított kápolnában. A háborúban újra a foglyokért imádkoztak itt a rokonaik, így jött létre a „Fogolykiváltó Boldogasszony Tisztelete”. A templom területileg ma is a szerviták tulajdonában van.

1949-ben gyűjtés kezdtek a templom újjáépítésére. Fel is épült, ami nem kis feladat volt abban az egyházellenes időkben.

A lebilincselő előadást vetített képek gazdagították, színesítették.  „A fotók mesélnek a múltról” – mondta Salamin András.

A Lyra dalkőr egy megható „fogolyénekkel” és két Mária – dallal tették meghittebbé a rendezvényt.

A 412 oldalas, színes emlékkönyv több száz képpel az 52. Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére jelent meg.

A könyv címe: Makkos Mária – Maria Eichel  Ára:5000.- ft.

Megrendelhető:

email címek: salandras@gmail.com  (Dr. Salamin András)

maria.herein@gmail.com (dr. Kőrösné Herein Mária)

Telefon. +36 30 4751530 (Dr. Salamin András)

+36 30 2025 32(Dr. Kőrösné Herein Mária)

s.k.

Megosztás