Körbevette hazánkat a vírusfertőzés

2020-07-05 | Közélet
„Külföldről behurcolt koronavírussal bármikor, akár már nyáron is lehet újabb járványt okozni Magyarországon” – jelentette ki Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője csütörtökön a Kossuth Rádió műsorában.

A járvány második hullámának legvalószínűbb időpontja a november, de addig is ki kell húzni az időt. Magyarország egyelőre őrzi az integritását, de nem lehetünk eléggé óvatosak, hiszen az ország nincs lezárva, és ha körbenézünk, riasztó látvány tárul elénk. Míg a járvány elején Dél- és Nyugat-Európa felől jött a vírus Magyarországra, most viszont körbevette hazánkat a vírusfertőzés. Szerbiában régóta emelkedik a betegek száma, Romániában annyi az új beteg naponta, mint a járvány csúcsán, Ukrajnában emelkedik a járványgörbe, és Ausztriából is magasabb esetszámokat jelentenek.

Hangsúlyozta azt, hogy Magyarország sikeres védekezésének lényeges eleme volt az időben bevezetett számos korlátozás, az iskolák, éttermek bezárása, a vásárlási idősávok kijelölése. Ezek következtében azonban az ország lelassult, a gazdaság visszaesett, a munkahelyek veszélybe kerültek, tehát nem lehet ezt a technikát többször bevetni, mert az mindannyiunknak sokba fog kerülni. Nálunk most még jó a helyzet, de a vírus behurcolását az országba mindenképp meg kell megakadályozni.

Elmondta, hogy nyitott lenne arra, hogy aki szeretné, azt szűrjék. Emellett továbbra is fontosnak tartja a távolságtartást, a maszk viselését és a rendszeres kézmosást. Merkely Béla beszélt arról is, hogy a november azért a legvalószínűbb időpontja a második hullámnak, mert akkor újra iskolába járnak a gyerekek, dolgozni a szülők, lehűl a levegő, ami kedvez a vírus terjedésének, és sokkal többet és sokáig vannak az emberek zárt térben.

A szakemberek szerint a második hullám enyhébb lefolyású lesz, hiszen már ismerik a vírust, annak gyenge pontjait, a terjedés lassításának és a betegek kezelésének hatékony módszereit. A nagy vakcinagyártók is készülnek erre az időpontra, az egyik legnagyobb gyártó 100 milliós nagyságrendben kezdte meg a még tesztelés alatt lévő vakcina gyártását – mondta végezetül Merkely Béla.
Forrás: Kossuth Rádió
R. V.

Megosztás