Kormányinfo május 7-én

2020-05-08 | Közélet
Gulyás Gergely: A területi különbségeket továbbra is látni, de a Pest megyeiek mehetnek vidékre, betartva a védelmi intézkedéseket.

A tájékoztatón a koronavírus-járvány lelassulásáról, az új fertőzöttek számának csökkenéséről számolt be. Közölte ugyanakkor, hogy a területi különbségeket továbbra is látni: Budapesten és Pest megyében az aktív fertőzöttek 1240-en, vidéken 726-an vannak. Az elhunytak száma a fővárosban és Pest megyében 301, vidéken 82. Az előző napi statisztikát ismertetve hozzátette: szerdán 39 új megbetegedést regisztráltak, és 10-en haltak meg. Így az elmúlt nap adata az egyik legjobb – értékelt.

Fontos az óvintézkedések betartása

A Miniszterelnökség vezetője továbbra is arra kért mindenkit, tartsa be a védelmi intézkedéseket, köztük a maszkviselés szabályait, mert ez feltétlenül szükséges ahhoz, hogy az élet úgy haladhasson ismét a „normálisabb” kerékvágásban, hogy közben a fertőzések száma ne nőjön drámai módon.

Nincs lezárva Budapest és Pest megye

Arról is beszélt, a kijárási korlátozásokról szóló rendelet értelmében nincs lezárás a főváros és Pest megye, illetve a vidék között, de az a kormány kérése a budapestiekhez és a Pest megyeiekhez, hogy a központi régiót elhagyva is tartsák be a védelmi intézkedéseket.

Valószínű egy második hullám

Arról, hogy mi lesz a lélegeztetőgépek sorsa, miután úgy tűnik, sikerült a járványgörbét ellaposítani, azt közölte: örülnek, hogy nagy számban tudják ezeket a gépeket beszerezni. Hozzátette: alig van olyan tudományos vélemény, amely ne valószínűsítené, hogy a járványnak lesz egy második hulláma. Amíg nincs vakcina, addig reális veszély, hogy legkésőbb ősszel lesz egy következő hulláma a fertőzésnek, és szeretnék, hogy annyi lélegeztetőgép rendelkezésre álljon, amennyi a tömeges megbetegedés esetén is biztosítja az ellátást. Ezáltal elkerülhetők lehetnek az olaszországihoz vagy a New York-ihoz hasonló helyzetek – jegyezte meg Gulyás Gergely.
A miniszter ismeretei szerint a legidősebb gyógyult magyar beteg 97 éves, a választókerületében, a Szent János Kórházban épült fel. Az ő esete mutatja, hogy még a legveszélyeztetettebb korosztályból is van, akinek sikerül meggyógyulni – mondta.

Nyaralás

A lefoglalt külföldi nyaralások sorsát firtató kérdésre elmondta: a polgári jog általános vis maior szabályai az iránymutatóak, hogy adott esetben mi és milyen formában jár vissza, a mostani helyzetben az utazási irodák sincsenek könnyű helyzetben. Hozzátette: azt remélik, hogy július-augusztusban lehet már utazni, addigra a határok átjárhatóak lesznek, de felelősséggel nem lehet ezt állítani. Jövő héten dönt a kormány a további szabályokról.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kérdésre úgy fogalmazott, a kormány reményei szerint a belföldi turizmus legkésőbb júniusban, de akár már korábban újraindulhat vidéken. A jelenlegi szabályok május 18-áig biztosan érvényben maradnak, az utána következő időszakról várhatóan jövő heti ülésén dönt a kabinet – tette hozzá.

A szóvivő elmondta, a Magyar Turisztikai Ügynökség ajánlásai az a célt szolgálják, hogy a vendéglátók megfelelő minőségű szolgáltatásokat tudjanak nyújtani a vírus további terjedésének megakadályozása mellett.
Szentkirályi Alexandra mindenkit arra biztatott, hogy lehetőleg belföldi turisztikai célpontokban gondolkozzon, mivel azzal a magyar munkahelyek védelméhez is hozzá lehet járulni.

Külföldről hatatérők

Gulyás Gergely közölte, a most repülővel külföldről érkezőknek kéthetes karantént kell vállalniuk.
Veszélyhelyzet

Gulyás Gergely megerősítette, a kormány egy nappal tovább sem szeretné fenntartani a veszélyhelyzetet, mint az indokolt lenne. Emlékeztetett, az alapjogok korlátozását is lehetővé tevő különleges jogrendre azért van szükség, mert máskülönben nem lehetne olyan intézkedéseket meghozni, mint a kijárási korlátozások, amelyek sértik a mozgás szabadságára vonatkozó alkotmányos jogot.

(Forrás: koronavirus.gov.hu)

Megosztás