Környezettudatosság és természetjárás gyerekeknek és felnőtteknek

2023-09-27 | Budaörs
Környezettudatosabbá válik-e az a gyermek, aki több időt tölt a természetben? Számos kutató tette fel már ezt a kérdést, hiszen az erre adott válasz meghatározza, hogy milyen nevelési módszerekkel tereljük a diákok gondolkodását ökologikusabb irányokba.

Habár napjainkban egyre többször halljuk az élménypedagógia kifejezést, és az erdei iskolák is virágkorukat élik, a gyermekek mégis egyre kevesebb időt töltenek a természetben szabad játéktevékenységgel.

Számos kutatás alátámasztotta, hogy a természettel való erősebb kötődés egyben együtt jár a magasabb szintű környezettudatossággal is. A természetben átélt élmények kulcsfontosságúak a későbbi környezettudatosság kialakulásában.

Az élmények kapcsolódhatnak a vidéken nevelkedéshez, a vidéken eltöltött nyarakhoz, a kirándulásokhoz, az erdőn járáshoz, a vízitúrákhoz, a madármegfigyelésekhez és persze a játéktevékenységekhez.

Azok, akik heti 2-3 alkalommal látogattak zöldterületeket, 33 százalékkal kevesebb szorongáscsökkentőt vagy depresszió elleni szert váltottak ki, és 36 százalékkal alacsonyabb volt az általuk szedett vérnyomáscsökkentő pirulák száma is, mint azoknál, akik egyszer sem mentek ki a szabadba. Az erdők és más természetes, zöld környezetek csökkentik a stresszt, javítják a kedélyállapotot, csökkentik az agresszivitást és fokozzák az általános boldogság érzését. Az erdei séta ezen kívül az immunrendszerünket is erősíti azáltal, hogy növeli a ráksejteket elpusztító természetes ölősejtek aktivitását és számát.

Azok a felnőttek, akik hetente legalább egyszer meglátogatnak valamilyen természetes helyet (például sportolás, pihenés céljából) környezettudatosabban vezetik a háztartásukat. Ez esetben tehát sikerült a természetben való jelenlét és a környezettudatos viselkedés közt is kapcsolatot kimutatni, amely olyan cselekedetekben nyilvánul meg, mint az újrahasznosítás vagy a környezetbarát termékek vásárlása.

Az eredmények megerősítik, hogy az időtöltés a természetben nem csak egészségesebb és boldogabb élethez segíthet hozzá minket, de Földünk jövője szempontjából is alapvető fontosságú.

Forrás: Greendex

(s.k.)

Megosztás