Környezetvédelmi Világnap - június 5

2023-06-04 | Budaörs
Június az év hatodik hónapja a Gergely-naptárban, és 30 napos. Nevét Junóról, a római istennőről kapta, aki Jupiter felesége volt. A 18. századi nyelvújítók szerint a június: termenes. A népi kalendárium Szent Iván havának, Nyárelő havának is nevezi.

Számos jeles napja között találjuk a Környezetvédelmi Világnapot.
1972. június 5-től 16-ig tartották Stockholmban az ENSZ első, „Ember és bioszféra” címet viselő környezetvédelmi világkonferenciáját. A világszervezet közgyűlése a konferencia javaslatára még abban az évben határozatában nemzetközi Környezetvédelmi Világnappá nyilvánította a tanácskozás kezdőnapját, június 5-ét. A világnap központi rendezvényeit minden évben más országban és témában tartják.

Gondolhatnánk, hogy egy a sok hangzatos világnap közül, azonban üzenete és fontossága évről évre egyre növekszik. Környezetünk, valamint az emberiség egészsége kéz a kézben jár, és sajnos az előbbi évről-évre egyre jobban megsínyli a civilizáció tevékenységeit.

A Környezetvédelmi Világnap célja széles körben felhívni a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, elősegíteni az együtt gondolkodást és a közös cselekvést, terjeszteni a fenntartható fejlődés eszméjét. Ehhez kapcsolódó fő konkrét célkitűzések:

energiatakarékosság, a helyi erőforrások minél szélesebb körű felhasználása
a megújuló természeti források hasznosítása
a szemét- és hulladékképződés csökkentése
a környezetszennyezés megelőzése.

Az ENSZ közgyűlése 1987-ben hívta életre a fenntarthatóság fogalmát:

„A fenntarthatóság az emberiség jelen szükségleteinek kielégítése, a környezet és a természeti erőforrások jövő generációk számára történő megőrzésével együtt.”

A fenntarthatóságot három alappillér tartja: a társadalom, a gazdaság és a környezet. Földünk csak akkor tud egyensúlyban lenni – és valósul meg a fenntartható fejlődés -, ha mind a három ág azonos mértékben fejlődik. Ez a mi felelősségünk.

Ne csak ünnepeljünk! Tegyünk is!

A Föld védelmében tett lépéseinket immár 46. alkalommal ünnepeljük, miközben bolygónkat csaknem elborítja a hulladék: naponta 3,5 millió tonna szemetet termelünk, melynek jelentős része bizony műanyag, évente 8 milliárd műanyag zacskó köt ki a szemétben csak az Európai Unió tagállamaiban.

Az emberek többsége úgy él, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre. Hatalmas ökológiai lábnyomunknak számtalan következménye van, ezért a negatív emberi hatás csökkentése elengedhetetlen bolygónk védelmében. Bár a kedvezőtlen folyamatot megállítani aligha tudjuk, de lassítani igen. Első lépésként kezdjük a legegyszerűbb és legkézzelfoghatóbb dolgokkal, hiszen már azokkal is óriási eredményeket érhetünk el.

Az eddiginél sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a tudatos környezetvédelem oktatására, szemléletformálásra, amelyet már óvodás korban kell megkezdeni! A gyerekeink, sajnos nem láthatnak túl sok jó példát a felnőttektől! Pedig a példamutatás a nevelés egyik kulcsa!

A környezetvédőknek van egy álma: Képzelj el egy olyan jövőt, ahol egészséges környezetben élhetünk, békében egymással! Ahol a szennyező energia már a múlté, a klímaváltozást megállítottuk. Ahol tiszta vizek, talaj és levegő vesznek körül minket. Ahol nem a fogyasztás a cél, hanem közösségeink boldogulása. Ezt egyedül senki sem tudja elérni. De összefogással igen.

Forrás: Internet

s.k.

Megosztás