Kósza hírek Putyin betegségéről

2022-05-05 | Budaörs
A Kreml évek óta alig beszél az orosz elnök egészségi állapotáról - ami szinte törvényszerűen felerősítette a találgatásokat és pletykákat Putyinról.

Pajzsmirigyráktól a hátproblémákon át a pszichózisig széles a betegségek spektruma, némelyeket felfedezni véltek már az elnökön. Egy nemrég publikált videó alapján sokan inkább Parkinson-kórra gyanakodnak. A megkérdezett szakértők szerint azonban ezt semmi sem támasztja alá.

Évek óta tartanak a találgatások Vlagyimir Putyin egészségi állapotát illetően. A múlt héten Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel folytatott találkozójáról kiadott, 12 perces videó megjelenése után ismét felerősödtek azok a hangok, melyek szerint az elnök Parkinson-kórban szenvedhet.
Az egyik, sajtóban is közzétett videón látszik, hogy az orosz elnök az asztal szélét markolja, a lábai mozognak, míg testtartása görnyedt, az arca pedig kissé puffadt. A videó után többen, köztük politikusok is arra a következtetésre jutottak, hogy Putyin Parkinson-kórban szenvedhet. Marco Rubio amerikai szenátor a Twitteren például azt írta: „sokak számára nyilvánvaló, hogy valami nincs rendben Putyinnal”.

Egy oknyomozó orosz lap saját forrásaira hivatkozva azt állítja, hogy Putyin hetente többször jár orvoshoz és a politikust mindig egy tucat orvos kíséri, amikor utazik. A német der Standard egy olyan orvosról is ír, aki egy esetleges rákos megbetegedést sejt Putyin megváltozott arca mögött. Evgeny Szelivanov onkológus sebész állítólag 2016 és 2020 között több mint 30 alkalommal repült Szocsiba és jelentések szerint 166 napot töltött ott Putyinnal. Szelivanovot a pajzsmirigyrák specialistájának tekintik. A lap megemlíti, hogy 59 alkalommal pedig fül-orr-gégész szakorvosnál járt Putyin, ami arra utalhat, hogy folyamatos orvosi kezelésre van szüksége.

A feltételezéseket tovább táplálja, hogy több olyan esetről is tudni lehet, amikor bizonyos részleteket kivágtak az orosz elnök részvételével készült tévéműsorokból, hogy a nézők ne vegyék észre Putyin eltorzult arcát vagy sántítását.

A politikusok diagnózisainál hitelesebb az orvos által felállított, ám erre kevesen vállalkoznak, miután egyetlen videó alapján nehéz képet alkotni egy vadidegen állapotáról.
A Deutsche Welle mégis megpróbált utánajárni a kérdésnek és megkérdezte John Hardy brit neurogenetikust, mit gondol Putyin állapotáról a videófelvétel alapján. Hardy első körben fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy ő nem neurológus, másodsorban pedig kijelentette: ő úgy látja, hogy Putyin esetében nincs jele a Parkinson-kórnak, bár azt elismerte, hogy valóban nem nézett ki jól.
A Parkinson-kór negyvennél is több fizikai és lelki tünetet okoz, ezért is lehetetlen egyetlen rövid videó alapján diagnosztizálni, ráadásul egyénenként eltérőek a hatások is.

Ray Chadhuri, a Londoni Egyetem neurológusa a videó alapján szintén nem talált bizonyítékot arra, hogy az elnök Parkinson-kóros lenne, ugyanakkor hozzátette, hogy a betegséget hihetetlenül nehéz diagnosztizálni, csak alapos, személyes neurológiai vizsgálat alapján lehetséges. Mint mondta, az arc felpuffadását vagy a remegést számos más tényező is okozhatja, és a videón ő egyébként sem látott remegést.

Más hírek szerint Putyint rákos betegsége miatt meg kell műteni. Ezért titokban felkérte Nyikolaj Patrusevet, a KGB egykori kémelhárító tisztjét – aki jelenleg az orosz Biztonsági Tanács titkára – ,hogy vegye át Oroszország „ellenőrzését”, amíg őt rákos eredetű megbetegedése miatt megműtik – írta a Mirror.

A portál szerint az egyelőre nem megerősített állításokat a General SVM Telegram közölte. A portál másfél évvel ezelőtt hozta nyilvánosságra, hogy az orosz elnök rákkal és Parkinson-kórral is küzd. Egy Oroszországban blokkolt, akkoriban külföldről működő Project média oknyomozó portál korábban azt közölte, hogy a háború kitörése után szteroidokkal kezelték Putyint pajzsmirigyrákja miatt, ami az arca és a nyaka felpuffadásához vezetett.

Ha a mostani híresztelések az elnök műtétjéről igazak, akkor az komoly veszélybe sodorhatja Oroszország invázióját Ukrajnában, mert ha az orosz katonák értesülnek róla, hogy már nem az elnök van a vezetői pozícióban, meg is tagadhatják a harcot.
De nem ez az egyetlen feltételezés a General SVR Telegram-tól. Szerintük Putyin már többször is elhalasztotta a műtétet, és most is csak május 9-e után kerülhet rá sor, mert aznap fogják ünnepelni Oroszországban a Győzelem Napját, Hitler legyőzését és a II. világháború európai részén való befejezését. Az emléknapon maga az elnök fog beszédet tartani a Vörös téren.

Forrás: EURONEWS, PRMONTIONS

(R.V.)

Megosztás