Kutyával az El Caminon

2021-11-11 | Budaörs
A Világjárók sorozat kedvelői már nagyon várták az újabb alkalmat, amelyen Dr Kozári Karina jogász végzettségű világutazó mesélte el útját vetített-képes előadásban a Jókai Mór Művelődési Házban. Tic Tac kutyus is vele volt.

Karina és útitársa 2020-ban a számos útvonalból, ami Santiago de Compostelába vezet, a portugál utat választotta. 33 nap alatt 960 km-t tettek meg az 1 éves golden collie fajtájú kutyusukkal.

Mivel a repülőút a kutya számára 380 ezer forintba került volna, ezért inkább az autót választották.

Nem is gondolná az ember, hogy az úti okmányokon, az élelmen és az etetőtálon kívül mi minden szükséges egy ilyen hosszú útra egy négylábú számára. Többek között mancskrém, póráz, vitaminok, kis hátizsák, esőkabát….kutyacipőből 3 párat is vittek. Később ugyan nem használták, mert zavarta Tic Tacot.

Már az út elején szembesültek azzal a ténnyel, hogy kevés a kutyabarát zarándokszállás, étterem. Éppen a járvány volt az oka, hogy a legtöbb esetben mégis találtak helyet éjszakára.

2020 őszén a legnagyobb járvány tombolt Portugáliában. Emiatt alig voltak zarándokok az úton. Több zarándokszállás bezárt, máshol hetek óta nem volt vendég. Előfordult, hogy Karináék egyedüli vendégek voltak az egész épületben.

Ha végképp nem találtak vendégházra, akkor sportpályán verték le a sátrukat, ugyanis sátrat is vittek magukkal.

Közben peregtek a fényképek az őszi tájról, az út emlékezetes pillanatairól. Láthattuk, hogy Tic Tacot kifejezetten érdekelték a birkanyájak. Ott ugatott először az úton. Mindenki barátságos és érdeklődő volt velük szemben. Ezt Tic Tacnak tulajdonították.

A portugál- spanyol határt a járvány miatt szigorúan lezárták. Kalandos körülmények között, kis szerencsével jutottak át végül.

Az út során a napi táv 30-35 km volt, viszont az utolsó napon 42 km-t tettek meg, mire Compostelába értek.

A hazafele vezető út is izgalmasan alakult. Egy ismerős segítőkész összeköttetésével egy magyar kamionos felvette őket. Így viszonylag kényelmes körülmények között 46 óra múlva hazaértek.

s.k.

 

Megosztás