Lefekvés előtt egy kanál méz…

2020-03-24 | Budaörs
Most, amikor sokan bezártan élünk, még fontosabb, hogy használjuk fel, amit a természet ajándékoz nekünk. A mézet a tudósok felvették a szuperélelmiszerek listájára. Még a depresszió ellen is hatásos.

Tudjuk, hogy a mézzel hatékonyan fel lehet venni a harcot a megfázás ellen, emellett ápolja a bőrt is. Bármihez használod, általa máris tettél az egészségedért, sőt, ha lefekvés előtt megeszel belőle egy kanálkával, meglepő élettani változásokat tapasztalhatsz magadon!

1. Nyugodt álmok
A méz tartalmas egy triptofán nevű anyagot, ami segít ellazulni, és megadni a jelet a testnek, hogy ideje alváshoz készülődni. Bár a szervezetnek szüksége van erre az aminosavra, önmagától nem képes termelni, így muszáj a táplálékkal, például mézzel bevinnünk. Néha látszólag ok nélkül felébredünk az éjszaka közepén. Ez azért történik, mert az agynak alvás közben glikogénre van szüksége, és ha nem kap eleget, a vesékben megindul az adrenalintermelődés, amitől nem fogsz tudni aludni. A méz szerencsére tartalmas glikogént, így ha lenyelsz belőle egy kanállal, mielőtt ágyba mész, megakadályozza az adrenalinrohamot és a vele járó felriadást.

2. Segít csökkenteni a vérnyomást
Mivel a magas vérnyomás megnöveli a szívbetegségek kialakulásának esélyét, normális szinten tartása az életedet mentheti meg. A méz olyan antioxidáns-csoportokat tartalmaz, amik bizonyítottan csökkentik a vérnyomást, illetve megelőzik a magas vérnyomás kialakulását.

3. Csökkenti a trigliceridek mennyiségét
A trigliceridek egy bizonyos fajta zsír, ami a véredben található. Ha túl sok van belőle, fennáll a szívbetegségek és a diabétesz kialakulásának veszélye. A méz szerencsére képes ezek mennyiségét csökkenteni, így a vér megtisztul a felesleges anyagoktól.

4. Erősíti az immunrendszert
A méznek igen magas az antioxidáns tartalma, ami erősíti az immunrendszert, hatékonyabbá teszi a fertőzések elleni védekezést, így ellenállóbb leszel a baktériumokkal, gombákkal és vírusokkal szemben. A sebek gyógyításában is használható, antibakteriális hatása ismét a javadra válik.
5. A test gyorsabban égeti tőle a zsírt
Amikor mézet eszel, termikus hatásával felgyorsítja az anyagcserét, azaz serkenti a vérkeringést, ami némileg megemeli a testhőmérsékletet. Így anélkül égetheted a zsírt, hogy meg kellene erőltetned magad.

6. Távol tartja a köhögést
A méz természetes gyulladásgátló hatással bír. Ha minden este egy evőkanál mézet elkeversz egy pohár meleg vízzel, és megiszod, minimalizálhatod a torok irritáltságát, és megelőzheted a megfázást. Ráadásul a méz a torkodba jutott baktériumok elpusztításában is fontos szerepet vállal.

7. Öregedésgátló
Az öregedés lassításának legjobb módja az antioxidánsok fogyasztása, a méz pedig szerencsére tele van velük. Semmi baj nincs a ráncok eltüntetésére és a bőrfiatalításra kifejlesztett krémek használatával, ám a méz fogyasztása belülről lassítja az öregedés folyamatát, remekül kiegészítve a külső próbálkozásokat.

8. Segít elkerülni a depressziót
A méz polifenolt is tartalmaz, egy olyan anyagot, ami a depresszió ellen veszi fel a harcot. Ha tenni szeretnél a mentális egészségedért, és reggel motiváltan akarsz ébredni, a mindennapos mézfogyasztás biztosan hozzásegít majd ehhez.

(RV)

Megosztás