Legyen az őszibarack fővárosa Budaörs

2023-10-29 | Budaörs
Legyen Budaörs az Őszibarack fővárosa címmel rendezvény színhelye volt a Lévai utcai Közösségi Ház,  A rendezvény célja a Gazdakör évek óta hirdetett elhatározásának támogatása, hogy ültessenek a kert tulajdonosok őszibarack fákat Ennek érdekében a Gazdakör minden év őszén és tavaszán őszibarack fa csemetéket oszt mindazok között akik előre jelzik igényüket.

A Gazdakör és az Őszibarack Szövetkezet évek óta azon munkálkodik, hogy ennek a célkitűzésnek eleget tegyen. Nem kis büszkeség hogy  az Európai Bizottság oltalom alá vette a budaörsi őszibarack elnevezést,ami pl,az értékesítésnél is fontos szerepet tölt be.

Az elmúlt századokban Budaörs napsütötte domboldalain az itt élő német ajkú lakosság szőlő és őszibarack kultúrát teremtett,amely a háború után és a kitelepítések következtében tönkre mentek és elfogytak,helyüket magántelkek,a rajta megépülő házak foglalták el.Egyre kevesebb a termőterület,de vannak még kiskertek ahol újra lehet élesztetni ezt a hagyományt.

A Gazdakör évek óta minden évben általában ősszel facsemetéket oszt mindazok között akik előre jelzik igényeiket. Ha szakszerűen gondozzák a facsemetéket , hamarosan termőre  fordulnak.A facsemeték biztosítása mellett fontos megemlíteni a népszerű gyümölcs kóstolók megtartását. Különösen az óvodák kis lakóihoz juttat el a Gazdakör őszibarack adományokat és olykor kóstoltatással egybekötött rendezvényeket,mint ahogyan ez a  mai rendezvénynek egyik kiemelt része volt

Magyarországon az 1880-as években indult meg intenzíven az őszibarack termelése. A kertészeti tanintézetté váló budai vincellériskola tette meg az első úttörő jelentőségű lépéseket, hogy meghonosítsa e gyümölcsöt hazánkban. Franciaországból, Angliából és Amerikából hozatták be az első hajtásokat, hogy aztán a Gellért-hegyen, a Sas-hegyen, Nagytétényben Érden és Sasadon kiteljesedjen a magyar őszibarack termelés. Ehhez csatlakozott Budaörs is, hogy aztán szezonban heti 20 vagon gyümölcsöt szállítsanak Angliába..

Budaörs és  környékének  domboldalai  rendkívüli módon alkalmasak az őszibarack termesztésére,aminek nemcsak a napfény és a kedvező  klíma, hanem a talaj szerves anyag összetétele is nagyon kedvező volt.

Fel kell éleszteni a budaörsi őszi barack termesztést. Ezért fontos hogy a még meglévő kiskertekben a tulajdonosok vállalkozzanak őszi barackfa ültetésre, amihez nemcsak a facsemetéket biztosítja a Gazdakör és az Őszibarack Szövetkezet, hanem ha  kell szakmai iránymutatással is szolgál. Az igényeket feldolgozzák és a kért mennyiséget kiosztják a meghirdetett időben a piacnapon.

A rendezvényt színessé tette Tündik Tamás és a Szélrózsa együttes néptánc csokra,majd a megjelenteket a terített asztalokhoz invitálták a szervezők.

Többféle szendvics,őszibarack kompót,vajas kalács  őszibarack lekvárral és  őszibarack ivólé és hasonló finomságok várták a megjelenteket.

Végezetül a helyszínen facsemetéket  osztottak a jelentkezőknek. Már csak az ültetést és a tavaszt kell megvárni,hogy rügybe fakadjanak a fácskák és szerencsés esetben őszre már megmutassák termésüket.

Major Edit

Megosztás