Legyen az utazás izgalmasabb a hazaérkezésnél

2021-06-16 | Közélet
Az Európai Bűnmegelőzési Hálózat (EUCPN) immár harmadik éve szervezi meg a nyári szünetre való készülődést kihasználva az „Európai Vagyonvédelmi Napot” 2021. június 16-án. A tagállamokon átívelő kezdeményezés célja, hogy az iskolai évzárók után, de még a nyaralások megkezdése előtt felhívja a figyelmet az otthonbiztonságra, módszerekre, eszközökre, praktikákra.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács is csatlakozott a kezdeményezéshez és a saját tartalmak gyártása mellett részt vett a közös európai kampányanyag megalkotásában is. Az elkészült munkákból (brosúra, poszter, videók) ezúton további szíves felhasználásra megküldünk néhányat:

https://padlet.com/bunmegelozesikozpont/1d56ewe4dzidl3gl

https://www.youtube.com/watch?v=IvuegggFCAw

https://www.youtube.com/watch?v=RkQBzaNE2QA

Sokkal kisebb a lebukás veszélye, kényelmesebb tempóban és alaposabban dolgozhatnak. Egy üresen álló ház vagy lakás éppen ezért mindig vonzó a bűnözők számára. Ha hosszabb – rövidebb időre elutazunk, otthonunk célkeresztbe kerülhet.
Ahhoz, hogy gondtalanul élvezzük az utazást, néhány óvintézkedést feltétlenül meg kell tennünk.Legyen az utazás izgalmasabb a hazaérkezésnél.

HÁROM LÉPÉS OTTHONA BIZTONSÁGÁÉRT:
1.Alapszint: Ne értesítse a világot arról, hogy elutazott!A szabadságunk alatt készült képeket és az élményeinket ráérünk hazaékezésünk után megosztani. A közösségi média egyébként is komoly veszélyt jelent manapság. Anyagi helyzetünkről vagy napi rutinunkról egyaránt tudomást szerezhetnek a követőink. Túl sok információ közlésével sebezhetővé tesszük családunkat.
2.Haladó szint: Találjon egy megbízható embert!Ha elutazunk, kérjünk meg egy barátot, egy családtagot, egy szomszédot, hogy időnként ellenőrizze az otthonunkat! Ürítse a postaládánkat, távolítsa el az ajtóra tűzött értesítőket, nyisson ki néhány ablakot, húzza fel a redőnyöket néhány órára. Háza vagy lakása nem szúr szemet a bűnözőknek, mozgás van körü-lötte, azaz nincsenek egyértelmű jelei annak, hogy Ön éppen huzamosabb időre elutazott.
3.Mester fokozat: Modern technológia. Aki szeretné tökélyre fejleszteni lakása védettségét, annak a távfelügyelethez bekötött riasztó a legjobb barátja. Hasznosak a különféle nyitásérzékelő riasztók, az időzíthető kapcsolók, amelyek az Ön távollétében felkapcsolják a villanyt vagy bekapcsolják a rádiót. Manapság már a biztonsági kamerák képét akár okostelefonjáról is ellenőrizheti, a lehetőségek rendkívül sokfélék.

A SZAKÉRTŐ TANÁCSAI Otthonunk védelmének legkritikusabb pontja a főbejárat, illetve azok az ajtók, amelyeken át közvetlenül be lehet jutni a házba. A legjobb megoldás korszerű biztonsági ajtókat használni, vagy megerősíteni az ajtóinkat. Ha több különféle zár fogadja a betörőt, kétszer is meggondolja, hogy nekilásson-e a munkának. Aki fel szeretné mérni lakása vagy háza biztonságát, az a nyílászárók ellenőrzésével kezdje!Töltse le a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács ingyenes alkalmazását és mérje fel otthona biztonságát! A HázŐrző alkalmazás személyre szabott tanácsokat ad Önnek otthona biztonságosabbá tételére.

MIT TEHETÜNK MÉG?A betörők elsősorban a készpénzt és az ékszereket keresik. Könnyen megtalálják a lakásban elrejtett értékeket, az idejük azonban szűkös. Ha a falba vagy a padlóhoz rögzített, jó minőségű széfben tartjuk értékeinket, azok szinte biztosan megmenekülnek, ha betörők dúlják fel otthonunkat.
Bővebb információ: https://hazorzo.bunmegelozes.inf

Tudjon meg többet arról, hogy mit tehet otthona biztonságáért: www.eucpn.org

Csillag-Simon Katalin r. zászlós

bűnmegelőzési előadó

Budaörs Rendőrkapitányság

Megosztás