Lehet-e egy pápának humora?

2021-08-25 | Budaörs
Azt hiszem, pápaválasztásoknál nem sokat nyom a latba, hogy a bíborosok közül bármelyikőjüknek humora is legyen. XXIII. Jánosnak (1881-1963) sajátos humora volt. Íme, egy kis ízelítő az azóta már szentté avatott szeretett pápánk történeteiből.

1. A pápa rögtön a megválasztása után visszavonult, hogy felvegye Róma püspökének hófehér reverendáját, ahogyan azt a hagyomány megköveteli. Igen ám, de az előre elkészített három reverenda egyike sem volt jó a méretére. Mindenki roppant zavarban volt, az új pápa viszont mosolyogva így szólt: „Már látom, hogy a szabók nem engem akartak pápának!

2. Egy kórházlátogatás alkalmával megkérdezte egy kisfiútól: mi szeretne lenni, ha felnő. A gyerek azt felelte: vagy rendőr vagy pápa. „A helyedben a rendőrséget választanám – mondta a Szentatya. – Pápa akárkiből lehet. Nézz csak rám!

3. „Éjjelente gyakran felébredek, eltöprengek a világ súlyos problémáin, és elhatározom, hogy mindezt el kell mondanom a pápának. Aztán másnap, mikor felébredek, rájövök, hogy én vagyok a pápa.

4. Amikor egy riporter megkérdezte, hányan dolgoznak a Vatikánban, János pápa állítólag így felelt: „Nagyjából a fele...”

5. Egy bíboros nehezményezte, hogy a vatikáni fizetésemelés után az egyik alkalmazott ugyanannyit keres, mint a bíboros. A pápa azt mondta: „Annak az alkalmazottnak tíz gyereke van, remélem, a bíborosnak nincsen.”

6. Egy este a barátját látogatta meg a Szentlélek Kórházban. A nővér, aki ajtót nyitott, így mutatkozott be: „Szentatyám, a Szentlélek főnöknője vagyok.” A pápa így felelt: „De jó magának! Remek állás! Én csak ‘Isten szolgáinak szolgája’ vagyok.”

7. Röviddel pápává választása után Róma utcáin sétált. Egy pár jött szembe vele és ahogy elhaladtak egymás mellett, meghallotta, hogy a nő odasúgja a barátjának: „Te jó ég, milyen kövér!” Ő utánuk fordult és megjegyezte: „Hölgyem, gondolom, tudja, hogy a konklávé nem kimondott szépségverseny

8. Egyszer azt írta: „Három dolog viszi romlásba az embert: a nők, a szerencsejáték és a földművelés. Apám a legunalmasabbat választotta.”

9. Amikor már bíboros és velencei pátriárka volt, egyszer azt mondta a város egyik gazdag polgárának: „Egyetlen dolog van, ami kettőnket összeköt: a pénz. Önnek sok van, nekem semennyi. A különbség az, hogy engem egyáltalán nem is érdekel.

10. Még velencei pátriárka volt, mikor egy újságíró megkérdezte tőle, milyen hivatást választana, ha újrakezdhetné az életét. Azt felelte: újságíró lenne. Majd derűsen hozzátette: „És most lássuk, meri-e azt mondani, hogy maga meg, ha újrakezdhetné, pátriárkának állna…

11. Egy vatikáni tisztségviselő azt mondta a pápának: „teljességgel lehetetlen”, hogy 1963-ban megnyissák a II. Vatikáni Zsinatot. „Jó, akkor 1962-ben fogjuk megnyitni” – felelte. És meg is nyitotta.

12. Nagy hallgatóság előtt beszélt éppen, mikor elromlott a mikrofon. Idegeskedés helyett megjegyezte: „Semmi baj, úgysem mondtam semmi érdekfeszítőt.”

13. Egyszer apácák látogatását fogadta, akik Szent József nővéreiként mutatkoztak be neki. A pápa elismerően biccentett: „Ahhoz képest egész jól tartják magukat!”

14. Mikor egy audiencián egyik látogatója kijelentette, hogy ő katolikus, de nem gyakorló, a pápa mosolyogva rávágta: „Én meg nudista vagyok, csak sose gyakorlom„.

Megosztás