Madarak és Fák Napja

2022-05-08 | Budaörs
A világ első madarak és fák napját Chernel István, a híres magyar ornitológus szervezte meg 1902-ben Kőszegen, a párizsi európai madárvédelmi egyezmény alapján.

Célja: a madarak és fák előtti tisztelgés méltó szimbóluma a békés egymás mellett élésnek és közös természeti értékeink védelmének. Ebből az alkalomból évente megválasztásra kerül Az év madara, és Az év fája.

Az ünnep hivatalossá Herman Ottó közreműködésével vált 1906-ban, amikor gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elő a Madarak és Fák Napja megszervezését minden iskola számára. A Jókai Kertben megtartott ünnephez 2018-tól csatlakozott az Év Fajai Fesztivál.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság sok szeretettel várja a természetbarát érdeklődőket 2022. május 14-én ingyenes rendezvényére Madarak és Fák Napja alkalmából, a Költő utca 21. (1121 Budapest) szám alatt található Jókai-kertben. A látogatók játszva és szórakozva szerezhetnek új ismereteket a madarak és a fák világáról és az év fajairól, értékeiről.

„Nem lelsz árnyat adó fát?
Ne a Napot okold, hanem önmagad.”

Ezt az ősi kínai mondást napjainkban is meg kellene szívlelnünk.

s.k.

Megosztás