Magyar táj magyar ecsettel

2021-10-21 | Budaörs
A Magyar Festészet Napja alkalmából Polgár Marianne Bánffy Miklós-díjas grafikus festményeiből nyílt kiállítás a Post-Art-ban.

A ” Magyar Festészet Napja” alkalmából  rendezett képkiállítás ünnepélyes megnyitójára  nagyon sokan jöttek el a Post- Art Közösségi Színtérbe, ahol Polgár Marianne  önálló kiállítása október 19-től november 10-ig tekinthető meg.

A kiállítás rendezője a Magyar Történelmi Szalon, a rendezvény fővédnöke Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes .

A művészetek kedvelőinek igazi csemegeként hatottak Polgár Marianne  határozott vonalvezetésű, pasztell színekbe öltöztetett festményei melyekben sokáig gyönyörködtek az ünnepélyes megnyitó után.

A teremben sokan foglaltak helyet hogy meghallgassák Menczel Tamás tájékozatásért és Magyarország nemzetközi megítéléséért felelős államtitkár megnyitó beszédét majd végighallgassák a meghívott művészek előadását. Így Dr. Feledy Balázs művészeti írót, majd Ambrus András színművészt,Szabó András előadó művészt, Simó József előadóművészt aki a Czegei Wass Alapítvány elnöke, és Ambrus Károly tárogatóművészt.

Polgár Marianne a következőket mondta el köszöntőjében.Évek óta dédelgetett gondolata volt hogy a trianoni békediktátum 100 .évfordulójára egy olyan kiállítási anyaggal álljon a művészetkedvelők elé,amely bemutatja a magyar táj varázslatos szépségét határon innen és túl.Mint azt mindenki tudja a trianoni békediktátum nemcsak tájegységeket szakított el az őshazától hanem az ott élők életét is feldúlta méltatlan kisebbségi sorsot kényszerítve rájuk, az elszenvedett kín,amely a magyar nemzetre szállt, és a fájdalom, a tragédia amely a szétszakított családokat érte. Mint mondta megszámlálhatatlan a veszteség. Polgár Marianne már a szétdarabolt Szatmár megyében született, de a családi legendáriumból már gyerekkorában megtudta hogyan került három ország területére a családjuk és a  birtokuk és hány öngyilkosság vagy börtönbüntetés követte családjukban az országcsonkítás.

Polgár Marianna a kiállításának címét Juhász Gyula Magyar táj magyar ecsettel című verse ihlette,mely költemény hangulatát Polgár Marianne édesapja festette meg  amely festmény szintén ott található a kiállítás képei között.

A kiállítás képanyaga felöleti az elcsatolt magyar területeken található neves épületeket: Krasznahorka vára, Árva vár, Fraknó vára, de elkalandozik a régi magyar városokban: Brasso, Segesvár,Szabadka, Vereczke és Pozsony vagy a  Máramarosi táj csodás lankáit és zöldellő dombjait megörökítő festményein.

Munkái a magyar táj szépségeit  örökítik meg így: Sümeg, Esztergom, Tihany vagy Veszprém nevezetességeit bemutató festményein, melyeket magyar költők versei kísérnek gondolatébresztőként.

A kiállítás november 10-ig tekinthető meg a Post-Art Közösségi térben.

Az ünnepélyes megnyitó után volt idő a kiállított anyagok megtekintésére, kötetlen beszélgetésre, amelyet még ünnepélyesebbé tett a bőséges állófogadás.

Major Edit

Megosztás