Magyarok a nagyvilágban

2023-08-07 | Budaörs
Talán már nem is meglepő, hogy a világban mindenütt magyarokkal találkozunk. Az alábbi cikkben egy erdélyi származású fiatalember történetét olvashatjuk,aki egy fotómodell válogatásnál nem mást mint az akkor még Norma Jeane Mortenson nevet viselő későbbi Marilyn Monroet fedezte fel.

Dienes Andor az 1913-ban született ifjú egy erdélyi családban nőtt fel, és pillanatok alatt meg kellett tapasztalnia, hogy az élet mennyire kegyetlen tud lenni. Az édesanyja ugyanis egy szürke, borongós napon kútba vetette magát. A család megdöbbent a tragédián, az öngyilkosságot képtelen volt feldolgozni és a Trianon után Romániához csatolt Székelyföldről 1925-ben Budapestre költözött.

Az apa megpróbált mindent előteremteni a gyerekeinek, de embert próbáló feladat volt az. Így aztán a kis Andor kifutófiúként, majd később egy selyemüzlet alkalmazottjaként járult hozzá gyerekfejjel a közös kasszához. Budapest azonban hihetetlen hatással volt rá, egyre inkább érdekelték a különleges emberek, és egyre inkább vonzotta őt a művészetek sokszínűsége. Így aztán enyhe csömört kapva az apródszereptől, 15 esztendősen világgá ment. Szó szerint. Merthogy gyalogszerrel vágott neki Európának és csak ment, mendegélt, mint az egyszeri szegénylegény a népmesében. Aztán megtalálta azt, amit leginkább keresett: a fotózás szenvedélyét. Párizsban vált ismert divatfotóssá, megannyi kiadónak, újságnak készített felvételeket 1936-ig. Aztán felpakolta a féltve őrzött fotómasináját, és meg sem állt az Egyesült Államokig, ahol már várták a testvérei.

Onnantól Andre de Dienes néven folytatta a munkát. Folytatta mindazt, amit Párizsban elkezdett, ám még nagyobb sebességbe kapcsolva. Fotói helyette is jelezték a világnak: itt vagyok, figyeljetek rám, mert maradandót alkotok. Dolgozott például az Incze Sándor által alapított New York-i színházi újságnak. Incze volt az, aki még Budapesten a Színházi Élet tulajdonosa volt. Dienes megszállottan dolgozott és keresztül-kasul beutazta az Államokat. Kezdetben az indiánok, az őslakosok jelentették számára a fő élményanyagot, hogy aztán később fotósorozatot készítsen Harlem mindennapjairól is. Aztán a legendás Vogue felkérésére, vagy inkább javaslatára Hollywoodba költözött, és ott 1940 és 1950 között sikert sikerre halmozott. Nem csak szebbnél szebb színésznőket kapott lencsevégre a korszak férfisztárjait, Henry Fondát, Marlon Brandót, Fred Astaire-t és Ronald Reagant is megörökítette.

1945-ben művészi aktfotóhoz keresett modelleket. Akkor találkozott Norma Jeane Mortensonnal. A munkáslánynak 19 esztendősen ez volt az első felkérése és divatfotózása. Talán maga sem gondolta volna, hogy a fotóssal való találkozása mindent és még annál is többet megváltoztat az életében. Együtt utazták be az Államokat. Egymásba kapaszkodtak és egymást ölelték. A fotóst megbabonázta az ifjú szépség természetessége, bája és vadsága. Kalifornia megannyi helyén készültek felvételek az út során, és közülük az egyik a Parade címlapjára került. Ez volt a parádés történet első filmkockája. Onnantól kezdve a lányt Marilyn Monroe-nak hívták…

Ő lett a végzet asszonya. 1926 júniusában született Los Angelesben. Gyerekkorát több nevelőszülőnél töltötte, sőt, volt időszak, amikor árvaházban élt. Aztán 16 esztendősen a jobb élet reményében férjhez ment és közben a II. világháború alatt gyári munkásként kereste a kenyerét. Ekkor találkozott Dienes Andorral és a Kaliforniában készült fotósorozat hatására fedezték fel. A munkáslányból pillanatok alatt filmsztár lett. Olyannyira, hogy 1951-től már folyamatosan kapta a szerepeket, elsősorban vígjátékokban, de megmutathatta addig ki nem aknázott tehetségét drámai szerepekben is. Csillaga egyre feljebb és feljebb kúszott, olyannyira, hogy 1953-ban már az ő filmjei hozták a legtöbb bevételt. Olyanok például, mint a Niagara, a Szőkék előnyben, vagy a Hogyan fogjunk milliárdost.

Ő volt a szőke, akiért megőrült mindenki. Kisebb-nagyobb viharok, veszekedések, botrányok és kibékülések jellemezték a Hollywooddal való kapcsolatát. Az 1959-be bemutatott Van aki forrón szereti című vígjátékban nyújtott alakításáért aztán megkapta a legjobb színésznőnek járó Golden Globe-díjat. Aztán a csúcsról le és egyre lejjebb vitt az útja, mintegy jelképes volt az utolsó filmje, az 1961-ben készült Kallódó emberek. Rivaldafény, gazdagság, pompa – s mégis mennyi keserűség. Mindezek Marilyn Monroe életének a jellemzői. Gyógyszerfüggő volt, depressziótól szenvedett. A híres baseballjátékos, Joe DiMaggio, majd a zseniális író, Arthur Miller is volt a férje. Fellángolások voltak ezek. Aztán a szexszimbólum egyre többet és többet árult el a magánéletéről, hogy gyerekkorában szexuálisan zaklatták, hogy a nevelőszülei is így közeledtek hozzá, hogy olyan traumák érték, amit soha nem tudott feldolgozni. Az árvaházról például azt mondta egyszer: olyan volt, mintha senkinek sem kellenékMonroe csupán 36 éves volt, mikor meghalt.

Marilyn Monroe élete maga a zaklatott, csillogó-villogó, félelmekkel, bizonytalanságokkal teli huszadik század. A szőke szépség 36 évig bírta az iramot (napra pontosan 61 éve hunyt el 1962-ben), a végzet asszonya szerepet, és azt, hogy mindig, minden pillanatban szépnek és tökéletesnek kellene lennie. A hivatalos feljegyzések szerint szándékos barbiturát-túladagolásban halt meg, ám megannyi legenda kering halálával kapcsolatban, például, hogy meggyilkolták, mert túlságosan közel került John F. Kennedyhez, az Egyesült Államok elnökéhez.

Marilyn Monroe persze nekünk soha nem halt meg. Ő, mint a tökéletes nő újra és újra előbukkan filmekben, vagy épp a képzeletünkben. Ami pedig a magyar származású Dienes Andor életét illeti, kétszer nősült, gyermeke soha nem született és végül 71 éves korában hunyt el. 1988-ban Monroe rajongóinak egy csoportja amúgy betört Dienes korábbi lakásába, ahol soha nem közölt fotókat találtak Monroe-ról, s el is vitték az értékes felvételeket.

Képeket, amelyek összekötötték a fotóst a múzsájával. Mindörökre…

Forrás:újságmúzeum.hu

Major Edit

 

Megosztás