Már nem csak kísérlet, hanem siker!

2020-10-27 | Közélet
Elhagyhatta a SOTE Pulmonológiai Klinikáján kezelt 75 éves nő a kórházat, akinek egy hete adtak be magyar gyártmányú remdesivir nevű készítményt az intézetben.

A cukorbetegséggel küzdő páciens október 14-én súlyos állapotban, romló köhögése, nehézlégzése és tüdőgyulladása miatt került az egyetem klinikájára, ahol még aznap megkapta a Richter Gedeon Nyrt. által gyártott remdesivir hatóanyagot tartalmazó coronavírus elleni szert – olvasható a SOTE honlapján. A betegnél úgynevezett kombinált terápiát alkalmaztak, vagyis a remdesivir mellett szteroidot, trombózist megelőző készítményeket és vitaminokat kapott, valamint oxigénterápiában is részesült. A kezelés hatására állapota javult, ezért október 25-én kiengedték a kórházból, otthonában lábadozik.
Eddig 19 koronavírusos beteg kapta meg a magyar gyártmányú remidesvirt a Semmelweis Egyetemen, amelynek három részlege, a Pulmonológiai Klinika, az Aneszteziológiai- és Intenzív Terápiás, valamint a Belgyógyászati- és Hematológiai Klinika is részt vesz a Richter Gedeon Nyrt. által gyártott coronavírus- gyógyszerrel kapcsolatos klinikai vizsgálatban.
A vírus szaporodását gátló, intézetekben adható remdesivir hatóanyagot kórházban fekvő, oxigénkezelést igénylő súlyos állapotú betegek kaphatják, súlyos májkárosodás vagy beszűkült vesefunkció esetén ugyanakkor nem adható.

A SOTE klinikáin a covid-19 betegek kezelésének szerves része a vérplazma -terápia is, a gyógyult koronavírus-fertőzöttek véréből előállított szérumot eddig 66 beteg kapta meg.
A magyar gyártmányú remdesivirrel kapcsolatos klinikai vizsgálatok októberben kezdődtek el Magyarországon, amelyben mind a négy orvosképző egyetem részt vesz. A remdisevir október 22-től rendelkezik az FDA, vagyis az USA Élelmiszerbiztonsági és a Gyógyszerügyi Hivatal minősítésével is.

Forrás: EURONEWS
(RV)

Megosztás