Márton napi ünnepségek

2019-11-09 | Budaörs
November 11-én Márton napján országszerte ünnepségeket rendeznek Szent Márton tiszteletére, akinek legendájáról az alábbiakban olvashatunk.

November 11-én  Márton napját ünnepeljük.Márton napja különösen figyelemre méltó, hiszen ezen a napon országszerte megemlékezéseket, rendezvényeket tartanak, a templomokba várják a hívőket.De miért is ez a nagy ünneplés, ki is volt Szent Márton és miért került be a szentek nagy táborába?

Szent Márton a Római Birodalomterületén, Saváriában, a mai Szombathelyen született a Kr.. utáni 316-os vagy 317-es évben. Családja jómódú volt, de szülei pogányok voltak. Apja katonatisztként szolgált, jutalomból Itáliában kapott birtokot, a család így telepedett le Itáliában. Gyermekként Ticinumban nevelkedett. 12 évesen úgy döntött, felveszi a keresztény vallást. Szülei ezt nem nézték jó szemmel. 15 évesen apja akaratára belépett a hadseregbe, fiatal kora miatt négy évig egy gyakorló csapatnál szolgált, tizenkilenc évesen lett valódi katona.

A feljegyzések megemlítik segítőkészségét, jóindulatát. Egy este nélkülöző koldussal találkozott, akit rablók fosztottak ki és vertek meg. Köpenyét kardjával kettévágta, egyik felét a koldus vállára borította. Álmában Jézus megjelent és elmondta, hogy a koldusnak adott köpenydarabbal őt mentette meg a hidegtől. Ennek az álomnak a hatására 339-ben megkeresztelkedett és egész életét az egyháznak szentelte. 371-ben Mártont Tours püspökévé választották meg, ő azonban tiltakozott megválasztása ellen. A legenda szerint egy liba ólban próbált elrejtőzni, de a ludak elárulták gágogásukkal.

A népszokások Szt. Márton püspököt a liba torral hozzák összefüggésbe. Ilyenkor számos helyen vidám felvonulásokat tartanak, vásárokat rendeznek, ahonnan nem hiányozhat a libasült sem. A mulatozás közben csak kevesen gondolnak St. Márton püspökre, aki egész életében fontos hittérítő munkát végzett, a pogány falvak nagy részét megtérítve a keresztény hitre. Életét csodák, gyógyulások kísérték. Munkáját haláláig kitartóan végezte, végül 397 november 8-án halt meg.

Major Edit

Megosztás