Meghaladtuk a történelmet

2021-11-19 | Budaörs
A dél-komáromi Endresz Csoport és az észak-komáromi Egy Jobb Komáromért Polgári Társulás kezdeményezésére – előbb a Duna jobb partján, majd a bal partján is – a képviselők határozatban nyilvánították Komáromot az összetartozás városának.

Dél-Komárom még 2019. áprilisában egyedi határozatban döntött a cím elfogadásáról, míg Észak-Komárom a legutóbbi, november 11-én tartott ülésén. Knirs Imre a beterjesztők nevében kérte a képviselők támogatását. Mint mondta, Komárom történelmi összetartozása tény, de emellett a „két ország egy város” gondolat szellemében számos kulturális és sportrendezvényt szervez közösen a két Komárom, a 2004-es uniós csatlakozás óta pedig már fizikai határok sincsenek a két város között.

„Ezt az összetartozást szeretném, ha ezzel a határozattal megerősítenénk. Kérem képviselőtársaimat, támogassák a kérvényt!”

Stubendek László képviselő hozzászólásában arra mutatott rá, hogy a két települést már a római korban híd kötötte össze:
„1896-ban hivatalosan is egyesült a két városrész. Bár száz évvel ezelőtt derékba törték ezt az együttes fejlődést, az összetartozás ereje a 21. században is él és egyre erősebb. Én ezért támogatom a beterjesztett határozati javaslatot” – mondta, hozzáfűzve, a Csemadok Komáromi Alapszervezete is támogatja a javaslat elfogadását.

Andruskó Imre szintén több helyi civil szervezet támogatását tolmácsolva elmondta, ennek a határozatnak az elfogadása egy olyan lépés, amellyel meghaladhatjuk a történelmet. „Ez egy lépés afelé, hogy túl tudjunk lépni a történelem azon részén, ami a magyarok számára kedvezőtlenül alakult, és afelé, hogy tovább építsük a kapcsolatokat” – vélekedett.
A képviselőtestület jelenlévő tizennyolc tagja egyhangúlag elfogadta a javaslatot.
(Forrás: Felvidek.ma)
(RV)

Megosztás