Megszívlelendő rendőrségi jó tanácsok bizonyítványosztás előtt

2022-06-13 | Budaörs
Itt a tanévzárás. Eljött a várva várt pillanat, végre le lehet dobni a nehéz iskolatáskákat, el lehet felejteni egy időre a házi feladatokat, a dolgozatírásokat, feleléseket és az ezzel járó stresszt. De még egy utolsó megmérettetés hátra van. A bizonyítványosztás.

Sok gyermek abban az esetben, ha nem a szülők által elvárt teljesítményt hozza, retteg már a bizonyítvány kiosztása előtt.
Érdemes a gyerekeinkkel ilyenkor leülni beszélgetni, legfőképpen abból a célból, hogy mit gondol, miért fontos a tanulás.
Hajlamosak vagyunk mi szülők is azt hinni, hogy vannak sorsdöntő érdemjegyek, és egy-egy rosszabbra sikerült eredmény hatását egy életre előre tudjuk vetíteni.  Az iskolai „beválás” nem jelent egyet az életben való beválással, mi sem bizonyítja jobban, minthogy Einstein is rosszul teljesített a suliban, és mégis Nobel-díjas elméleti fizikus lett.


Ebben az időszakban az eltűnések egyik lehetséges oka a veszekedés szülőkkel, nevelőszülőkkel, nevelővel, vagy éppenséggel a félelem például bizonyítványosztásnál, amikor nem mer hazamenni, mert fél a szülő reakciójától.
Tapasztalataink szerint az eltűnt gyermekek többsége rövid idő elteltével előkerül. Főleg a családból elszökött gyerekek esetében jellemző, hogy még aznap, illetve pár napon belül megtalálásra kerülnek.


A stabil családon belüli érzelmi háttér biztosítása a legfontosabb, abban az esetben is biztosítsuk gyermekünket a szeretetünkről és támogatásunkról, ha rossz jegyet hozott, magyarázzuk el neki, hogy szorgalommal a rossz jegyek kijavíthatók. Kiemelkedően fontos, hogy gyermekünk előtt követendő példaként jelenjünk meg saját életünkkel, helyes értékrendet közvetítsünk, szakítsunk időt az őszinte, nyitott beszélgetésekre, közös időtöltésekre, ismerjük meg barátait, de a legfontosabb hogy szeretettel és odafigyeléssel forduljunk gyermekünk felé. Legfontosabb annak megelőzése, hogy gyermeknek megforduljon a fejében, hogy elkóborol, megszökik otthonról.

Mi a teendőnk, ha gyermekünk eltűnt? 

• Fontos a Rendőrség haladéktalan értesítése és hatékony közreműködés a hatósággal a gyermek felkutatása érdekében!
• Segítségért fordulhatunk a 116-000-ás ingyenesen hívható telefonszámon a Kék-Vonal Alapítvány munkatársaihoz!

Akár magaddal van problémád, akár a szüleid reakciójától félsz, mindig van segítség! Hívd a 137-00 Ifjúsági Lelki Elsősegély hívószámot hétköznapokon 17-21 óra között.
Az eltűnésről személyesen is megtehetik bejelentésüket a helyi rendőrkapitányságokon vagy a jól ismert 112-es telefonszámokon!

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály

Megosztás