Mennyit tudunk városunkról?

2019-11-25 | Budaörs
Ötödször hirdette meg a budaörsi bencés iskola a városunkról szóló vetélkedőt Urbs Nostra megnevezéssel. Az eddigi, már négyszeres győztesnek nem sikerült újra elvinnie a vándordíjat.

4 csapat várta izgalommal a vetélkedő kezdetét, három iskolából. Ambrus Gergő igazgató rövid köszöntője után a verseny lebonyolítója és ötletgazdája, dr. Czuczor Gergely történelem tanár bemutatta a zsűrit, akik maguk vállalták egy-egy feladatsor elkészítését.
Prezentációkkal indult a megmérettetés. Érdekes módon, több megadott témából három csapat ugyanazt választotta bemutatásra: A Budaörsi Repülőteret. Mivel kicsit más szempontú volt mindegyik bemutató, sokat megtudhattunk repülőterünk múltjáról és a bizony szomorú, lepusztult jelenlegi állapotról is. Az I. Iskola egyik csapata énekkaruk történetét mutatta be.

Először dr. Mester Edit (Városi Régészeti Kiállítás Budaörs ig.) kérdéseire került sor, mint mondta, nem annyira lexikális tudásra, mint a józan észre van szükség a megoldáshoz. Ezután dr. Gajdos-Frank Katalin (Jakob Bleyer Heimatmuseum ig.) „dossziéja” következett érdekes kirakós feladatokkal. A fiatal versenyzők egyébként minden választ megtalálhattak a segítségül adott helytörténeti könyvekben, ha nekiálltak keresni.
Az utolsó írásbeli feladatsort Csabay Károly (gróf Bercsényi Zsuzsanna Városi Könyvtár ig.) állította össze.
A versenyzőket fejtörés közben házigazdaként kínálgatták finom falatokkal és innivalóval a segítő diákok, a díjnak szánt gyönyörű művészeti és budaörsi könyvek pedig ott sorakoztak egymás mellett.

Helyezések:
Egyes Iskola 2.sz. csapata 52,3 pont

Patai Boglárka
Dobos Jólia
Szalai Emma
Csiszár Ádám
Sándor András
(felkészítőtanár: Molnárné Fricz Gabriella)

Mindszenty Iskola csapata 48,3 pont
Czégény Orsolya
Jókay Emma Gréta
Rack Rozália
(felkészítőtanár: Szűcs István)

Bleyer Jakab Ált. Iskola 45,3 pont
Schön Eleonóra
Petrina Barnabás
Szittnyai Benedek
(felkészítőtanár: Szakály Zoltán

Egyes Iskola 1.sz. csapata 44,3 pont
Wein Zella
Fazekas Nóra
Gerendás Róza
Baskó Márton
Pethó Flóra
(felkészítőtanár: Szegletesné Csille Anikó)

Gratulálunk minden résztvevőnek!
SzK

Megosztás