Metsszünk bátran októberben!

2023-09-12 | Budaörs
Az október ideális időszak a lombhullató fák és cserjék, bokrok metszéséhez. Ilyenkor a leveleik többsége még a fán van, így könnyen láthatóvá válik, hogy melyik ág élő, melyik elhalt, eltávolítandó...

Ha most dolgozunk a metszőollóval, akkor a sebek, vágási felületek még be tudnak gyógyulni, és ki tudnak száradni, mielőtt a tél megérkezik, ezzel is csökkentjük a fertőzés esélyét.

Miért fontos a metszés?

– egészségesen tartja a fát, mivel eltávolítjuk a beteg, száraz ágakat,
– fenntartja a fa, bokor formáját és segítjük, hogy megfelelő méretű maradjon,
– beengedjük a fényt a korona belsejébe is, megakadályozzuk, hogy a zsúfolt, sötét koronában terjedjenek a kórokozók, kártevők,
– serkenti a növekedést,
– megelőzi a szélkárok, töréskárok kialakulását.

Mit metszhetünk ősszel?

A rózsaféléket érdemes megmetszeni az ágak felére, hogy megvédjük őket a károsodástól és szél okozta sérülésektől. Tavasszal majd erőteljesebben is visszametszhetjük őket.

Azokat a virágos bokrokat is metszhetjük, amelyek az előző évben hozott hajtásokon virágoznak.

A lombhullató fák, bokrok, cserjék is metszhetők, a szilva és rokonai kivételével. Ezek a fajok ugyanis fogékonyak egy gombára, amit lilás réteggombának neveznek – emiatt a nyári metszés kedvezőbb az esetükben.

Számos bogyós, például a ribiszke, az egres is metszhető ilyenkor, amint letermett a gyümölcsük, a termő ágat eltávolíthatjuk.

Azok az évelők is visszavághatók, amelyek nem rendelkeznek díszítő értékű terméssel, amit télre fennhagyhatunk a növényen. Ide tartozik a bazsarózsa, a lángvirág, a sarkantyúfű, a csillagfürt, az őszirózsa – vágjuk le a száraz, barna virágokat.
A napkedvelő mediterrán bokrokat is ritkíthatjuk, formába hozhatjuk. A levendula, a rozmaring a virágzást követően metszhető (a francia levendulával várjuk meg a tavaszt).

A tiszafa a későbbi metszést is jól tolerálja. Ha egy évben csak egyszer szeretnénk megnyírni, akkor azt kora ősszel tegyük.

A kúszónövények, például a jázmin, lilaakác, vadszőlő képesek mindent beborítani, ideje ezeket is megmetszeni, ha már nem díszítenek.

Ezekre ügyelni érdemes

A legjobb már egész fiatal kortól alakítani a fákat, hogy ne kelljen később drasztikus vágásokkal beavatkozni. Amennyiben szeretnénk minél jobb terméshozamot elérni, ügyeljünk arra, hogy a növény ne pazaroljon felesleges energiákat.

A fa, bokor méretétől függően válasszunk megfelelő szerszámot a metszéshez. Fontos, hogy éles és tiszta eszközökkel dolgozzunk. Az egyenetlen vágási felület nyitott kapu a kórokozók, kártevő számára.

Nagyon fontos szempont a biztonság is: muszáj a veszélyes ágakat eltávolítanunk! Akkor is, ha kilóg az utcára, közterületre – eltakarva a közlekedők elől az utat, vagy akár veszélyeztetve a biciklisek, gyalogosok testi épségét. Azt is mérlegeljük, hogy a száraz, túl hosszú ágak letörhetnek egy viharban, vagy akár a hó súlya alatt – ezeket feltétlenül távolítsuk el. Ne maradjon olyan ág sem a fán, amely vezetékeket veszélyeztet, leszakíthatja azokat.
(Forrás: hobbikert.hu)

(SzK)

Megosztás