Mézes reggeli a Gazdapiacon

2023-11-25 | Budaörs
A Gazdakör több éve népszerűsíti a termelői mézet. A november 25-i piac kissé különbözött a többitől mert ezen a reggelen mézes vajas kaláccsal várták a látogatókat.

Sikeresen zárult a mai piacnap,mert a meghirdetett mézes reggelire sokan jöttek már kora reggeltől.Évike a Gazdakör munkatársa alig győzte megkenni a kalácsokat vajjal és csurgatni mézzel,mert egy kettőre elfogyott a tálcáról.

 

A Gazdakör évek óta népszerűsíti a mézet elsősorban az óvodákban azért, hogy a gyerekeket rászoktassák a méz ízére,zamatára.De nemcsak a gyerekekre gondolnak a méztermelő gazdák, hanem a felnőttekre is hiszen az erős immunrendszer egyik támogatója a méz.

Hogy mennyire fontos a méhek léte a földön- arról nem egyszer a méhész gazdák előadásiból  információt kaphattunk.Ott tudtuk meg azt is hogy ha a méh állományban nagyarányú pusztulás következne be az drámaian hatna  az emberiségre is. Az elmúlt 10-15 évben a méhek immunitása rendkívül sérülékennyé vált, sok esetben a méhcsaládok tönkre mentek és elnéptelenednek. A vadon beporzó méhek 60-70 %-a már el is tűnt, és különböző fajok tűnnek el évről évre. Ez oda vezet, hogy a beporzók eltűnnek és ez bizony ki fog hatni az emberiség élelmiszer ellátásának gyengüléséhez. Mint tudjuk a tápláléklánc egyik nagyon fontos láncszeme a méh és ezek eltűnése előrevetíti az emberiségre váró nem túlzottan kedvező jövőt.Hogy mennyire fontos a méz csak az tudja igazán aki évente rendszeresen fogyasztja azt. .A Gazdakör feltett szándéka már évek óta hogy minél nagyobb körben népszerűsítse a mézet.Úgy tűnik sikeres a próbálkozás

A november 25-i piacnapra a elsősorban a  felnőtteket invitálták a mézes reggelit elfogyasztani.Nagy tálcákon mézes vajas kalácsot kínáltak a gazdakör munkatársai.

Sokan éltek a lehetőséggel hogy  megkóstolják a finomságokat. Hárs,akác,vegyes virágméz mind mind kóstolóra várt,sőt vásároltak is többen hogy a finom ízeket hazavigyék.

Major Edit

 

 

 

 

Megosztás