Mézkóstolás a Gazdapiacon

2022-04-30 | Budaörs
A Méhek Világnapja alkalmából szombaton április 30-án reggel 8 órától mézkóstolásra várják  a piacra látogatókat.  A piacra látogatók vajas kalácsokra csurgatott többféle mézet kóstolhatnak meg azért, hogy megízlelhessék a különféle ízű és zamatú termelői mézeket.

Mint köztudott a héten ünnepeljük a Méhek Világnapját. Fontos megemlékezni ezekről a szorgalmas rovarokról hiszen , a méhekre az emberiségnek nagy szüksége van. Úgy a szántóföldi növények – így a napraforgó vagy a repce esetében is – nagyon fontos a rovarbeporzás, ugyan úgy, mint a gyümölcsök beporzásánál is jelentős szerepük van. Ha a méh állományban nagyarányú pusztulás következne be ez drámaian hatnak magára az emberiségre is. Az elmúlt 10-15 évben a méhek immunitása rendkívül sérülékennyé vált, sok esetben a méhcsaládok tönkre mennek és elnéptelenednek. A vadon beporzó méhek 60-70 %-a már el is tűnt, és különböző fajok tűnnek el évről évre. Ez oda vezet, hogy a beporzók eltűnnek és ez bizony ki fog hatni az emberiség élelmiszer ellátásának gyengüléséhez. Mint tudjuk a tápláléklánc egyik nagyon fontos láncszeme a méh és ezek eltűnése előrevetíti az emberiségre váró nem túlzottan kedvező jövőt.

Ahhoz azonban hogy a méhek virágokban gazdag legelőket találjanak a virágporok begyűjtéséhez virágos mezőkre, kertekre van szükség. Éppen ezért az embereknek igen nagy szerepük van abban, hogy gondozzák gyümölcsfáikat, kertjeiket a bő virágtermés érdekében, azért hogy a méheknek legyen. méh legelőjük,ahol megtalálják mindazokat a virágokat amelyek fontosak számukra.  Ezért az április 30-i piacnapon a mézkóstoltatás mellett virágmagokat osztanak  szét a gazdák mindazok között  akik vállalják ezen, magok elszórását kertjeikben, hogy így ők is méhlegelőt hozzanak létre. A kiskertekben illatozó virágok talán még odacsalják  a szorgalmas és sokszor éhes kis rovarokat,hogy tele legyen a kaptár és természetesen a mi mézesüvegeink is az aranyló mézzel aminek fogyasztása  egészségünk egyik forrása.

Major Edit

 

Megosztás