Mi az a podcast?

2020-10-25 | Budaörs
Sok fiatal megmosolyog biztosan, bár úgy gondolom, nem vagyok egyedül tudatlanságommal. Először találkoztam ezzel a kifejezéssel nyilvánosan és máris sajnálom, hogy erre sincs magyar kifejezésünk, mint annyi másra sem.

Hát nézzük, ezt találtam róla:
A podcast egy olyan hanganyag (vagy videóanyag), amit készítője interneten tesz közzé. Olyan rádióadás szerű tartalom, ami feltöltést követően online érhető el.

A közzétett epizódok nem csak meghallgathatóak, hanem általában letölthetőek is. Ráadásul a podcasting technológiának köszönhetően a podcastra fel is lehet iratkozni. A csatornára történő feliratkozás (más néven előfizetés) teszi lehetővé, hogy az epizódok automatikusan megjelenjenek és/vagy letöltődjenek az előfizető eszközére (pl: mobiltelefonra, táblagépre, laptopra, stb).

Ilyet is találtam:
A „Podcast” szó az iPod és a broadcast (jelentése: közvetít, sugároz) angol szavak összeolvadásából keletkezett, a „podcasting” kifejezés az ilyen jellegű műsorok készítését, illetve hallgatóként, nézőként való fogyasztását takarja. A kifejezés félrevezető lehet, mert a podcasting technológia használatának nem feltétele egy iPod vagy bármilyen specifikus hordozható zenelejátszó megléte. A videóállományokat közzétevő podcastokat szokás „vodcast” néven is emlegetni, amely a „video on demand”, és a „broadcast” szavak összeolvadásából keletkezett.

És még egy megközelítés:
A podcast alapvetően olyan mint egy rendszeresen jelentkező rádióműsor, amelynek újabb és újabb adásait („epizódjait”), akkor hallgatod meg, amikor kedved tartja. Csak éppen nem az „éteren” keresztül, hanem online, az interneten. És persze ingyen, hiszen nem kell fizetni érte semmit. A podcastok egyre népszerűbbek, sokan ezért a rádiózás jövőjének tartják. (Sőt a jelenének! Az Egyesült Államokban a lakosság 30-40 százaléka már rendszeresen hallgat podcastot.)

Áder János köztársasági elnökünk indít a napokban környezetvédelmi „podcast”-ot Kék bolygó címmel. Az „adás” rendszeresen jelentkezik majd hétfőnként 10 órától, október 26-tól kéthetente. Az első részben, hétfőn a világ legnagyobb károsanyag-kibocsátójáról, Kínáról beszélnek. Tehát Áder János első podcastja a karbonsemlegességet kitűző Kínáról hétfőn 10 órától lesz elérhető az interneten.

SzK

Megosztás