Mi az elektroszmog? Káros-e az elektromágneses sugárzás?

2022-11-15 | Budaörs
Az elektromos hálózat, az elektromos ipari és háztartási eszközök, a távközlési berendezések elektromágneses sugarakat bocsátanak ki - ezt nevezik "elektroszmognak". Az egészségügyi határértéken belüli sugárzás nem károsítja szervezetünket a tudományos vizsgálatok szerint.

Az ilyen, nem-ionizáló sugárzások – ellentétben pl. az ionizáló röntgensugarakkal – egészségügyi hatásait számtalan kutatás vizsgálja évtizedek óta. A kutatási eredmények alapján készítik el a nemzetközi tudományos szervezetek a sugár-egészségügyi határérték-ajánlásaikat. Az ezekben szereplő sugárzási szinteket betartva nem kell számolni ártalmas egészségügyi hatással.

Milyen intézkedések védik hazánkban a lakosságot?

A hazai sugáregészségügyi határérték-előírás az ICNIRP (Európai Unió által átvett) ajánlásán alapul. Az elővigyázatosság elve alapján az ICNIRP-ajánlás ötvenszeres védő tényezőt alkalmaz. Ez óriási tartalék, hiszen a lakossági egészségügyi határérték meghatározásához először megállapították az egészségre már ártalmas sugárzás szintjét (frekvenciafüggően), majd ezt az értéke(ke)t csökkentették ötvenedére a tudományos bizonytalanság kompenzálására, az elővigyázatossági elvet alkalmazva.

A közösségi médiában gyakran találkozhatunk alternatív határérték-ajánlásokkal is, amelyek a hatósági határértékeknél akár százszor kisebbek is lehetnek, ezek azonban megbízhatatlanok, mert nincs tudományos alapjuk. Az igazság az, hogy Magyarországon nem kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy a sugárzás mértéke meghaladja az egészségügyi határértéket. Az NMHH már 25 éve vizsgálja a távközlési hálózatok sugárzását rendszeres hatósági ellenőrző mérések segítségével.

Ezek a vizsgálatok nem regisztráltak határérték-túllépést lakossági területeken egyetlen egy esetben sem, beleértve az újonnan üzembe helyezett 5G adótornyok környezetét is. Az NMHH ugyanakkor továbbra is folyamatosan ellenőrzi a sugárzást: évente átlagosan négyszáz mérést végez, majd értékeli a friss adatokat.

Az NMHH mérőprogramja mellett a területileg illetékes kormányhivatalok hatósági sugár-egészségügyi ellenőrzései további biztosítékai a határértékek betartásának.

Hogyan csökkenthetjük környezetünkben a sugárzás erejét?

Néhány jótanács, amelyek segítségével magunk is csökkenteni tudjuk a környezetünkben tapasztalható sugárzást:

–  Mivel általában a saját mobiltelefonunkból ér bennünket a legtöbb sugárzás, ezért a hosszabb idejű hívásoknál használjunk kihangosítót vagy headsetet.

– A vezeték nélküli berendezéseket (például a wifiroutert) helyezzük el úgy a lakásban, hogy minél távolabb essen huzamosabb tartózkodási helyeinktől, például fekvőhelyünktől.

– Amikor nem használjuk, kapcsoljuk ki vagy áramtalanítsuk a berendezéseket.

– A mikrohullámú sütő működése közben ne maradjunk a készülék közvetlen közelében, ha pedig nem zár megfelelően az ajtaja vagy sérült, ne használjuk.
(Forrás: digipedia.hu)

Megosztás