Szódabikarbónával – de miért?
A kávéérzékenység az általános emésztési egészségügyön és a koffeintolerancián túl számos tényezőtől függhet. Ha ön egy igazi kávéimádó, akkor már egy puszta gondolat vagy egy illat is elég ahhoz, hogy feldobja a hangulatát. De míg vannak olyanok, akik gond nélkül tudnak bögréről bögrére kortyolgatni, a kávé sajnos egyeseknél testi problémákat okozhat – különösen, ha az emésztésről van szó.
Kedvezzen a gyomrának!
Ha rajong a kávéért, de érzékeny a gyomra, akkor sem kell kihagynia a reggeli felüdülést. Egy csipetnyi szódabikarbóna hozzáadásával, WC-re szaladás nélkül, nyugodtan elkortyolgathatja a kávéját.
Miért? Maddie Pasquariello, brooklyni dietetikus szerint: „Felgyorsíthatja az emésztést azáltal, hogy serkenti a gyomorsavtermelést, hashajtószerű hatást fejt ki, ami gyomorpanaszokat vagy hasmenést okozhat, ha érzékeny a gyomra”. Sőt, hozzáteszi, hogy a túlzott mértékű kávéfogyasztás potenciálisan károsíthatja a vastagbél nyálkahártyáját, ami gyulladáshoz, súlyos esetben pedig akár gyomorfekélyhez is vezethet.
Mielőtt azonban lemondana a kávéról, azt gondolván, hogy egyenesen a kórházba juttatja, Pasquariello szerint az ilyen esetek viszonylag ritkák.
Az FDA azt tanácsolja, hogy a napi koffeinbevitel 400 milligrammos felső határérték alatt maradjon, ami körülbelül négy-öt normál csésze kávénak felel meg. Csak megjegyzendő, hogy ez a mennyiség olyan egészséges felnőttekre vonatkozik, akik jól tűrik a kávét és a koffeint.
Adjon egy csipetnyi szódabikarbónát a kávéjába!
Pasquariello megjegyzi: hogy a kávéérzékenység az általános emésztési egészségügyön és a koffeintolerancián túl számos tényezőtől függhet – többek között az étrendtől, a fogyasztás idejétől és a genetikától, de attól is, hogy maga a kávé mennyire savas.. A kávé enyhén savas, pH-ja öt körül van, ami hozzájárulhat a hányinger és a hasi diszkomfort érzéshez azoknál, akik érzékenyek rá” – mondja Pasquariello. Mivel a szódabikarbóna lúgos, pH-ja nyolc, segíthet a kávé általános pH-ját semlegesebb hetes szintre emelni, valamint általában véve segíthet a gyomorsav semlegesítésében.”
Más szóval, a szódabikarbóna lehet a mentőöv, amire a reggeleknek és a gyomrának szüksége van, hogy a kávé számos előnyét élvezhesse, kellemetlenségek nélkül. Csészénként egy apró csipetnyi – gondoljunk csak egy negyed teáskanálnyira – is megteszi a hatását anélkül, hogy a kávé ízét veszélyeztetné.
Szakmai körökben régóta ismert, hogy a kávéban jelentős kávésav és klorogénsav található, amelyek úgynevezett növényi polifenolok. Ezeknek szintén régóta kedvező egészségügyi hatásokat tulajdonítanak antioxidáns jellegüknél fogva. (egeszsegkalauz.hu)
Felmelegítve ártalmas?
Sokan még este lefőzik a kávét, hogy reggel már csak melegíteni és ízesíteni kelljen a napindító italt. Nem jó azonban sem tartogatni, sem megmikrózni a reggeli feketét. Ezzel ugyanis nemcsak a kávé élvezeti értéke csökken, hanem még az egészségre is károsan hathat így.
Az újramelegített kávé még keserűbb
A kávé természetes módon tartalmaz klorogénsavat, kininsavat és kávésavat – ezek kölcsönzik a lefőzött fekete ital jellegzetes, keserű ízét. A mikrohullámú sütőben melegítve azonban újraindul a főzési folyamat, így ez tovább fokozza a vegyületek felszabadulását és az ital keserűségét.
Rákkeltő hatása is lehet
Az ízélmény romlásánál azonban nagyobb problémák is vannak az előre lefőzött kávé fogyasztásával. Az állni hagyott kávéban ugyanis olyan káros kémiai folyamatok játszódnak le, amelyek – az odaégett ételekhez hasonlóan – végeredményben akár rákkeltők is lehetnek.
Ha a maradék kávét nem a konyhapulton vagy a tűzhelyen tárolod, hanem a hűtőben, akkor egy kicsit tovább eltartható az ital komolyabb minőségromlás nélkül. A keserűség melegítés miatti fokozódását azonban még így sem tudod kivédeni. (hazipatika.com)
Talán nem árt megszívlelni fenti jótanácsokat, hogy a kávéivás élvezete még nagyobb és nyugodtabb lehessen.
SzK