Miért komposztáljunk?

2024-03-06 | Budaörs
A kiskerti komposztálás közel sem bonyolult, és nem idő- és energiaigényes folyamat. Sokkal inkább segítség a zöldhulladék kezelésében. Ráadásképp olyan szerves növényi trágyát nyerhetünk, amely kertünk egészségét szolgálja. Így a kérdés sokkal inkább az, hogy miért nem komposztálunk.

A komposztálásról dióhéjban

A komposztálás a hulladékhasznosítás természetes módja, aminek során a szerves hulladékból növényi trágyát nyerhetünk. Olyan biológiai folyamat, ahol a zöldhulladék oxigén jelenlétében, mikroorganizmusok és egyéb talajlakó élőlények segítségével lebomlik, és tápanyagdús komposzttá alakul. Ennek során a szabad szemmel látható növényi részek szinte teljesen eltűnnek, és végeredményként egy ránézésre földszerű anyag keletkezik, amelyet kiválóan hasznosíthatunk díszkertben és veteményesben egyaránt, de még szobanövényeink is meghálálják.

A komposzt, kertünk csodaszere.

Keresve sem találhatnánk jobb tápszert növényeink számára, mint a komposztálás végtermékét, ami az érett komposzt. Javíthatjuk vele növényeink kondícióját, amelyek így ellenállóbbá válnak a kártevőkkel és a kórokozókkal szemben. Használhatjuk díszkertben, veteményesben és magaságyásban a hiányzó tápanyagok pótlására, javíthatjuk vele a termés minőségét és mennyiségét.A komposztálás végterméke ajándék a növényeknek.

Az érett komposzt nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, megtalálható benne a növények fejlődéséhez szükséges nitrogén, foszfor és kálium, ám a műtrágyákkal szemben természetes formában. A komposzt használatának nagy előnye, hogy folyamatos és egyenletes tápanyagpótlást biztosít. A komposztot nem lehet túladagolni! Egy hasonlattal élve: míg a műtrágya növényeink táplálása szempontjából olyan, mint egy gyorsétterem – a növények gyorsan jóllaknak, majd gyorsan megéheznek –, addig a komposzt sokkal inkább a nagyi kamrapolca, ahonnan igény szerint és hosszú időn keresztül kiszolgálhatják magukat valami egészségessel.

Időt és pénzt spórolhatunk vele.

A kiskerti komposztálással tulajdonképpen csak nyerhetünk. A kerti hulladék valójában kertünk értékes alkotóeleme, így érdemes megtartanunk magunknak. A helyben történő komposztálással csökkenthetjük a szemétszállítási díjat, és nem kell többet trágyára, műtrágyára és egyéb szerves tuningra költenünk. A komposztáló létesítése pedig közel sem költséges dolog, akár magunk is összeállíthatunk egyet maradék faanyagok felhasználásával.

Bizonyára sokak számára ismerős a helyzet, amikor mázsaszám cipeljük haza a zsákos virágföldet abban a hiszemben, hogy a „friss föld” az egyetlen jó megoldás az ültetéshez, átültetéshez, palántázáshoz. Jó hír, hogy a komposztálással megszabadulhatunk ettől a tehertől. A komposzt tökéletesen kiváltja a kétes minőségű zsákos földeket, sőt, tápanyagtartalma messze meghaladja ezekét. Ha egész évben a komposztálóba gyűjtjük a zöldhulladékot, a következő szezonra több mázsa humuszban gazdag „virágföldünk” lesz. Ha nem használunk vegyszereket a kertünkben, az érett komposzt is bio, azaz kemikáliamentes lesz.

A kerti hulladék új élete.

A komposztálás az egyik legkézenfekvőbb hulladékcsökkentési módszer. Becslések szerint a háztartási hulladék közel 30 százalékát teszi ki a komposztálható hulladék, tehát ennyivel könnyíthetünk a kukánk tartalmán. Ebbe a kategóriába a konyhai zöldhulladékon túl beletartozik például a kezeletlen fa-, papír- és az egyéb szintetikus vegyszerektől mentes organikus hulladék, amelyek mind komposztálhatók. Ha pedig kertes házban élünk, igazi megváltás egy kültéri komposztáló, amely képes elnyelni és átalakítani az egész éves kerti hulladékunkat.

A komposztálás fontos állomás a zero waste (nulla hulladék) életmód felé vezető úton, az egyik legzöldebb dolog, amit a környezetünkért tehetünk.

Forrás: Greendex

s.k.

Megosztás