Mikor nyílik meg újra a Nagytétényi Kastély?

2022-03-09 | Budaörs
Remélem, nem vagyok egyedül azzal a vonzalmammal, amely a Budaörshöz közeli kastélyhoz fűz egy ideje. Az onnan néhány perces sétával elérhető Duna-part is csodálatos.

Megkeresésemre az alábbi választ kaptam az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának Múzeumi Főosztályától:

„Az Iparművészeti Múzeum tagintézményeként működő Nagytétényi Kastéllyal kapcsolatos megkeresésére az alábbi tájékoztatást adjuk. Az Iparművészeti Múzeum jelenleg az Üllői úti főépület nagyrekonstrukciójára készül fel, így az intézményi fókusz most az e körbe tartozó tevekénységekre irányul, erőforrásainak jelentős részét erre összpontosítja.
Dolgozunk azon, hogy a Nagytétényi Kastély támogatásban részesülhessen, amelynek révén nem csak a kastélyépület, hanem a kert is méltó módon megújulhat.” (2022. jan. 14.)

Sajnos, ez a válasz nem sok jóval biztat, így egyelőre maradnak a tavaly készített képek, amelyekből itt átadok Önöknek egy csokorravalót:

A volt Rudnyánszky-kastély az egyik legismertebb magyar barokk műemlék, amelyet Száraz Julianna férje, báró Rudnyánszky József építtetett az itt állott római alapok (I-II. században épült római „villa rustica”, vagyis egy gazdálkodó háza, a nyugatra néző kapujának orsóköve a kastély pincéjében ma is látható) és a korábbi kastély felhasználásával, 1743 és 1751 között, Mayerhoffer András tervei alapján.

 

A magyar barokk építészet kiváló alkotásai közé tartozó nagytétényi Száraz-Rudnyánszky kastély a Grassalkovich-típusú kastélyok stílusjegyeit mutatja.

SzK

Megosztás