Milyen kezdeményezés az Európai Hulladékcsökkentési Hét?

2022-11-17 | Budaörs
Az Európai Hulladékcsökkentési Hét elnevezésű program minden évben november utolsó hetében kerül megrendezésre. A fenntartható jövő érdekében 2009-ben indított kezdeményezésben résztvevő országokban egy teljes héten keresztül lelkes önkéntesek saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a termékek újrahasználatára, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára.

Az esemény a kontinensen és hazánkban is egyre népszerűbb. Az Európai Unióban a tavalyi évben több, mint 12.400 akciót valósítottak meg a programhoz csatlakozó önkéntesek.

A 2022. évi Hulladékcsökkentési Hét november 19 – 27. között kerül megrendezésre. Az idei év témája: a textil.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét missziója, hogy felhívja a figyelmet a hulladékcsökkentés jelentőségére.

Azonban nem csak ezen az egy héten!

Ez a kezdeményezés ösztönözni kívánja a lakosságot, hogy az élhetőbb, tisztább környezet és a környezetkímélőbb életmód érdekében tudatosan figyeljenek mindennapi fogyasztási szokásaikra. Az Európai Hulladékmentes Hét egy nagyszerű lehetőség közösségek, civil szervezetek, oktatási intézmények, magánszemélyek és intézmények számára, hogy hulladékképződést megelőző, újító ötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet egy tisztább jövő lehetőségére.

2011-ben átlagosan 503 kg kommunális hulladék keletkezett fejenként az EU-ban. Az Európai Hulladékcsökkentési Hét missziója, hogy felhívja a figyelmet az emberi túlfogyasztás felesleges mértékére, az ökológiai lábnyomunk nagyságára és a hulladékkezelés fontosságára.

Mit tehetünk a hétköznapokban?

Nem vásároljuk meg a sokadik pólót, amikor már olyan fekszik a szekrényünkben, amit még fel sem vettünk.

Sok szülő berzenkedik, hogy olyan öltözetet adjon a gyermekére, „amit már más is hordott.” Pedig a gyerekek hamar kinövik a ruhájukat, szinte újszerűek maradnak. Kár lenne a kukába dobni!

Nagyanyáink korában szétbontották a felnőttek által elhasznált ruhadarabokat, kimosták és a gyerekeknek átszabták. Ami kilyukadt, azt megfoltozták….mert a foltos ruha nem szégyen – így tartották.

Na, jó! Nem is sorolom. Ma más időket élünk. De be kell látnunk – a mértéktelen pazarlás rossz irányba visz.

s.k.

Megosztás