Milyen nevet válasszak?

2021-01-25 | Budaörs
A szülők alapjában a meglévő nevekből választanak, de az elmúlt 10-15 évre jellemző, hogy különleges, egyedi nevet szeretnének a gyereküknek adni. Ilyen lett volna a Pandémia egy kislánynak, de nem kapott zöld utat.

A „hagyományos” nevek eltűnnek, a nőknél gyorsabban, mint a férfiaknál. A női nevek között nincs a száz leggyakoribban a Mária, Katalin, Erzsébet – de helyettük rokon neveiket használják, mint a Mira, Maja, Elizabet, Eliza. A férfinevek között viszont a száz leggyakoribban vannak még az olyan klasszikus nevek, mint a József, János, István és Sándor.

A 2020-ban a Nyelvtudományi Intézethez érkezett 609 kérvényből zöld utat mindössze 46 női és 21 férfinév kapott.

A kérelmezők nagy százaléka külföldön használt nevet szeretne bejegyeztetni. Köztük jellemzőek az olyan nevek, amelyek már anyakönyvezhetők, de csak a magyar helyesírásnak megfelelően, viszont helyettük az idegen írásmódot szeretnék használni. Ilyenek például a Fanny, Monika, Zaya, Antony, Theo, Lukas. Ezekben az alakokban azonban nem anyakönyvezhetők, mert jogszabály mondja ki, hogy csak a magyar kiejtést követő helyesírással lehet magyar állampolgárnak nevet bejegyezni.

Az úgynevezett uniszex nevek engedélyezésének kérelmezése is gyakori – ilyenek például a Lee, Nermin, Éden -, de ezt szintén jogszabály tiltja itthon.

A jóváhagyott nevek nagy százaléka külföldön használt, idegen eredetű. A 2020-ban elfogadott női nevek közül ilyen például a görög Altea, Elefteria, az arab Nabila, a német Lizel, Valburga, a francia Szolina, a spanyol Asella, az angol Héli. A férfinevek közül pedig például az arab Oszama, Latif, Farisz, Fadi, a német Randolf, az angol Lex, Szkott, az ónorvég Ejnár és a héber Raziel, Zetár.
(Forrás: babaszoba.hu)

SzK

Megosztás