Mire figyeljünk, ha oltásra megyünk?

2021-03-08 | Közélet
Hasznos tanácsok, betartandó tennivalók és szempontok egy gyakorló háziorvostól.

„Az oltásra hívott páciensek pontosan érkezzenek a megadott időpontra. Ez azért fontos, hogy ne alakuljon ki tömeg a váróteremben. Gördülékenyen megy az oltás, nem kell sokat várakozni annak, aki pontosan érkezik”.
Mindenki töltse ki a hozzájáruló nyilatkozatot, amelyet a koronavirus.gov.hu-ról le tud tölteni, de a rendelőben is megkaphatja a nyomtatványt. (Én már levélben is megkaptam a nyomtatványt, éppen ma – a szerk.)
Még otthon írják össze a kórházi oltópontra készülők, hogy milyen gyógyszereket szednek és milyen gyógyszerre allergiások.
Mindenki hozza magával a személyes iratait – személyi igazolványt, taj-kártyát -, hogy igazolni tudjuk a pácienseket. Természetesen a háziorvos többnyire ismeri a saját betegeit, de például az oltópontokon minden esetben ellenőrzik a páciens személyazonosságát.
Figyeljenek az öltözetükre is. Az időjárásnak megfelelően, rétegesen öltözködjenek, de fontos, hogy a kart könnyen szabaddá tudják tenni. Ha valaki messziről érkezik az oltópontra vagy a rendelőbe, és például cukorbeteg, mindenképpen hozzon ennivalót magával.
Folyadékot is érdemes magukkal vinni az idősebb betegeknek. Az időseket lehetőség szerint kísérje el egy hozzátartozó. Akinek nincs családtagja, és nehezen mozog, a háziorvos megszervezheti az oltópontra- szállítást, vagy a beteg lakásán is beadhatja az oltást. Rendkívül lényeges, hogy a kórházi oltópontra induló még otthon írja le, hogy jelenleg milyen gyógyszereket szed, és pontosan milyen gyógyszerre allergiás.
Aki oltásra megy, lehetőleg ne oltás előtt és ne közvetlen utána tervezzen a megszokottól eltérő, nehéz fizikai megterheléssel járó szabadidős tevékenységet. Lehetőleg alkoholt se igyon senki az oltás előtti és utáni napokban.
Egészségesen érkezzen mindenki az oltásra. Beteg embert nem oltunk be, tehát ha valaki heveny tüneteket észlel magán, ne is induljon el, és értesítse a háziorvosát. Másrészt azért is fontos, hogy betegen ne jöjjön senki, hogy ne fertőzze meg a többi várakozót. Ha van az egy háztartásban élő család tagjai között beteg, akkor azt jelezze a háziorvosának.
Az oltás után az embereknek a váróban kell leülni fél órára megfigyelés céljából ”
(Jelinek Benjámin budapesti háziorvos gondolatait osztottuk meg.)

Megosztás