Mire használható egy régi kohóépület?

2020-10-03 | Budaörs
Ha magyar filmtörténetről beszélünk, először biztosan nem Ózd jut az eszünkbe. Pedig a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark ott található.

Van, akit a filmek „filmművészetként” is érdekelnek, van, akit nem. Úgy 30-40 évvel ezelőtt még éles volt a határ: szórakoztató (kommersz) film vagy művészfilm – és ez utóbbi volt az igazi: legalább is azok számára, akiknek valamilyen közük volt a magyar filmgyártáshoz. Hiszen pénz nem volt sok – néhány kivételes esettől eltekintve -, így az alkotók valóban az alkotás művészi színvonalára koncentrálhattak (némi rejtett politikai utalással, persze). Akkor is jöttek nemzetközi díjak, még két Oscar is (Mephisto, A légy). (Ha nem is mindig az alkotók vehették át azokat a helyszínen, hanem az akkori, vezető funkciókat betöltő politikai elit képviselői.)

Mindez újra élővé vált bennem, amikor keresgéltem, mit is lehetne megnézni Ózdon, milyen nevezetesség, régi várrom, templom, skanzen vár rám. Legnagyobb meglepetésemre itt találtam meg a számomra nagyon értékes lehetőséget – a MAGYAR FILMTÖRTÉNETI ÉLMÉNYPARKOT -, és újraélhettem filmes múltam egy részét.

A környék  tágas – régi gyárépületekkel, itt-ott rozsdás gépekkel, kéményekkel tarkított – mondhatni, barátságtalan. De rátalálva a két, 2016-ban felújított épületre és ápolt környezetükre, már biztos voltam benne, jó helyen járok. A kedves fogadtatás még bizakodóbbá tett. És elindult a kaland: nem voltunk sokan a vezetésen, a hely bemutatásán, de a másfél órás séta teljeskörű és szakszerű ismereteket, érdekességeket, játékot tartogatott számunkra.
Felsorolni is nehéz: jelmeztár, élethű filmes díszletek, plakátgyűjtemény, filmes eszközök, fotók, filmrészletek, kitalálósdi és hatalmas „green screen”, amely előtt videofelvételt lehet kérni, tetszőleges háttérrel…

A tizenegy állomáson keresztül vezető filmösvény a kezdetektől napjainkig kalauzolja a látogatókat, a filmes korszakok sztárjaival, az azokról szóló történetekkel együtt. A séta során felvillan a magyar filmtörténet egy-egy ikonikus filmjének felejthetetlen jelenete is.

A Nemzeti Filmtörténeti Élménypark nemcsak múzeum: lehetőséget biztosít kisfilmek, videóklipek forgatására is. És örömmel fogadnak minden filmhez kapcsolódó felajánlást (felvevő gépek és vetítőgépek, egyéb filmtechnikai berendezések, filmtekercsek, szakkönyvek, filmplakátok-, és fotók, filmes tárgyi emlékek és írott dokumentumok)

Amikor sétánk végén filmes díszletek közé kerültünk, egyszer csak egy hatalmas tank állta utunkat: Emlékeznek még a Négy páncélos és a kutyára a tévéből? Erről nevezték el a kiállított tankot, neve: Rudy.

SzK

Megosztás