Mit hozzon a Mikulás?

2019-11-25 | Budaörs
Aki egy kicsit is próbál figyelni környezetére és övéi egészségére, annak az is fontos, milyen csoki-mikulásokat, kis ajándékokat érdemes venni vagy készíteni a kicsiknek december 6-ra.

Néhány szempont ehhez: Ha csoki, akkor próbáljunk Fair Tradet beszerezni, pálmaolajmentes édességeket, minél kevesebb és újrahasznosíthatóbb csomagolásút. Ha gyümölcs, egyéb, akkor próbáljunk hazait keresni (aszalványt nagyon sokfélét lehet). Próbáljuk a járulékos 100. kis kacatot – főleg műanyagból! – kihagyni a csomagból, úgyis minden gyereknek van eleve sok aprósága. Ha kell valami ajándék a megehetőn kívül is, akkor az lehet valami élmény is (a közös sétától a mozijegyig…).

A csokiról:
A jó csokoládét, akkor is, ha Mikulás formájú, a következőkről ismerjük föl:
1. Magas a kakaótartalma és nem bevonómasszából készült.
2. Kakaóvajat tartalmaz és nem növényi olajakat, főleg nem pálmaolajat. Hogy miért? Mert a pálmaolaj előállítása nem fenntartható, esőerdők és az ottani élővilág kiirtásával jár.
3. Méltányos kereskedelemből származik, azaz Fairtrade.

Mi a FAIR TRADE?
Magyarra fordítva: méltányos, becsületes kereskedelem
A méltányos kereskedelem lényege, hogy az általános világpiaci áraktól függetlenül olyan árban állapodnak meg a résztvevők, amely valóban kifejezi az előállítók anyagi és munkaráfordításait. A méltányos kereskedelemben részt vevő felek minden esetben egyedi árat alakítanak ki, figyelembe véve a mindenkori gazdasági és szociális, sőt, ökológiai körülményeket. Azokban az esetekben, amikor az áruk árát nemzetközi egyezmények határozzák meg (például kávé vagy kakaó), minimál árat alakítanak ki, mely a világpiaci árnál magasabb. Ezáltal a termelők olyan továbbfejlesztett termelési rendszereket és munkakörülményeket tudnak átvenni, amelyek mind a gazdák, mind a munkások, mind pedig és a környezet hasznára válnak.

Mi a tudatos vásárlás?

Ha etikailag és környezetileg is tudatosak próbálunk lenni, ami azt jelenti, hogy saját magunkon túl másokra is tekintettel vagyunk. Ezek a mások lehetnek ma élő emberek, vagy a jövőben megszületendő gyermekeink, unokáink, vagy nem emberi létezők: állatok, növények, sőt, ökológiai rendszerek. Olyan fogyasztói döntéseket próbálunk hozni, amelyekkel nem csak mi járunk jól, hanem – fogalmazzunk egyszerűen – a világ is. Döntéseink alapvető értékeket tükröznek: hitünket az igazságosságban, a méltányosságban, az ökológiai felelősségben.
(Forrás: tudatosvasarlo.hu és egyéb)

Megosztás