Mosni és teregetni szigorúan tilos, viszont muszáj lencsét enni
Régen a legények ostorral és kolomppal vagy kereplővel próbálták elűzni az ártó szellemeket, hogy az új év jól kezdődjön. Ma erre szolgál a szilveszteri dudaszó, bár nem hiszem, hogy sokan tisztában vannak azzal, hogy miért is kell jó hangosan fújni, vagy esetleg petárdát durrantani. Az év utolsó napján érdemes odafigyelni arra, hogyan viselkedünk, mert az utolsó nap előrevetíti a következő évi eseményeket. Ilyenkor vannak kifejezetten tiltott és kötelező feladatok is! Mosni és teregetni szigorúan tilos az utolsó napon, mert kirázzuk a gazdagságot, és még a szemetet is vigyázva dobjuk ki, nehogy veszendőbe menjen a szerencse. Azért nem jó szárnyast enni, mert a tyúkok a lábukkal hátrafelé kapirgálnak, ezzel a sikert és a pénzt pont az ellenkező irányba “hajtják”, mint kellene, a pulyka ráadásul haragot is hoz a házhoz. Malacot viszont illik, sőt kell is enni, mert ők az orrukkal előrefelé túrják ki mindezt.
Ha saját malacod van, akkor érdemes meghúzni a farkincáját, akkor tuti, hogy az új év mindenféle jót hoz majd. Innen eredhet a “Malacod van!” mondás is… A halat mindenképpen hanyagold, mert elúszik vele a szerencséd is!
Érdemes lencsét is főzni az év utolsó napján, mert a lencse sok pénzt, gazdagságot hozhat. A lencsének, akár leves, akár főzelék formájában már éjfélkor az asztalon kell lennie, tehát időben kell megfőzni, és mielőtt bulizni indulnál kitenni. Éjfélkor pedig – a virsli előtt, a pezsgő után – abból kell fogyasztani! A bejárati ajtó közelébe valamilyen aranyszínűt kell lógatni, akkor is állítólag pénz áll a házhoz. Ha rétest sütsz vagy eszel, akkor tartóssá válik a gazdagságod. Érdemes egyébként jól megtömni a hűtőt mindenféle finomsággal, mert akkor az lesz jellemző az egész évre. A liszt- és cukortartót is fel kell tölteni, a kamra sem tátonghat üresen, mert akkor a jövő évi állapotok nem lesznek túl kecsegtetők.
Vigyázz, ki az első vendéged az új évben
Újév napján az első vendégnek kötelező férfinak lennie, mert különben lába kél a szerencsének. Talán ebből a babonából ered, hogy elsőként mindig a férfinak illik boldog új évet kívánnia. Az első januári napon a legjobb ólomöntéssel jósolni, a hideg vízbe merített forró ólom formájában ugyanis kirajzolódhat a jövő. Ezt ma már vidéken is kevesen csinálják, pedig játéknak sem utolsó, hiszen mindenki mást és mást lát bele az ólomfigurába. Az év első napján állítólag az udvaron jeges vízben kell megmosakodni, mert akkor lesz igazán egészséges a vállalkozó szellemű delikvens a következő évben. Feltéve, hogy azonnal nem kap tüdőgyulladást…
Szerelmi praktikák
Régen hagyomány volt, hogy a lányok gombócot főztek, amelybe papírra írt neveket tettek, és az a gombóc, amelyik először följött a babona szerint, az rejtette a jövendőbeli nevét. A lencsefőzelékbe egy szem mandulát is lehet főzni, akinek a tányérjába kerül, az a következő évben férjhez megy, vagy megnősül a hiedelem szerint. Éjfélkor mézes szájjal kell csókolózni, mert az megédesíti a következő évet és csupa boldogság vár a párra. Ha azonban eddig még nem találtad meg az igazit, akkor tegyél a párnád alá fésűt, és éjszaka megálmodod, ki lesz a jövendőbelid!
Köztudott, hogy az új év első napján érdemes lencsét enni, hogy bőségben gazdag legyen a következő évünk. Érdemes tehát erre készülni lencsés ételekkel. Íme néhány egyszerűen és gyorsan elkészíthető recept az év utolsó napjára
Közkedvelt étel az új év első napján a lencse – általában főzelék formájában fogyasztjuk, pedig például leves és saláta is készülhet belőle. Mielőtt nekifogunk a szilveszteri ételek elkészítésének, fontos, hogy alaposan átgondoljuk a menüt. A lencse gazdagságot hozhat az életünkbe, ahogyan más hasonló szemes, illetve sok apró szemből álló étel, amik ugyancsak a pénzt és a gazdaságot vonzzák. Ilyen például a sárgaborsó és a mák is, vagyis ha unjuk a lencsét, készíthetünk például mákos gubát is vaníliasodóval a maradék bejgliből.
Az sem mindegy, hogy milyen feltétet készítünk mellé. Főzhetünk, süthetünk virslit – sertéshúsból! A disznó ugyanis kitúrja a szerencsét. Nem szabad szárnyast enni ilyenkor, mert például a csirke kikaparja, elkaparja a szerencsét. A gazdagságot a rétessel lehet tovább nyújatni (különösen, ha mákos!).
Az egészségünknek is jót tehetünk vele
A lencse étrendi hatása jobb a borsóénál és a babénál is a szakemberek szerint. Könnyen emészthető fehérjét, szabad aminosavakat, közte sok lizint tartalmaz. Szénhidrát-, továbbá B1- és B2-vitamin-tartalma is jelentős – olvasható a Wikipédián.
Lencsefőzelék rántás nélkül
Hozzávalók
- 1 csomag lencse
- 1 db vöröshagyma
- 1 tk. füstölt pirospaprika
- 4-5 db babérlevél
- 1 ek. tejföl
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés
A lencsét egy nagy tálba öntsük ki, adjuk hozzá a babérlevelet, és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Hagyjuk ázni néhány órán keresztül, hogy a szemek megpuhuljanak, így lerövidíthetjük a főzés idejét.
A vöröshagymát vágjuk fel apró darabokra, és dinszteljük meg. Húzzuk félre a tűzről, és keverjük el a füstölt pirospaprikával. Öntsük rá a lencsét a vízzel és a babérlevéllel, és főzzük addig, amíg a szemek valóban meg nem puhulnak. Ha szükséges, adjunk hozzá még vizet, de ne bőségesen. Éppen csak lepje el a lencsét, később pedig nem baj, ha elpárolog vagy felszívódik a víz nagy része.
Ha megpuhult a lencse, húzzuk le a tűzről, és kézi mixerrel pürésítsük egy kicsit a lencseszemeket – elég néhány mozdulat, hogy egy kicsit sűrítsünk a főzeléken, de ne pürésítsük az egészet. Végül tegyük vissza a tűzre, főzzük még néhány percig. Keverjük hozzá a tejfölt. A főzeléket fasírttal vagy virslivel tálaljuk.
Lencseleves hús nélkül (vagy hússal)
Hozzávalók
- 1/2 csomag lencse
- 1 db vöröshagyma
- 2 tk. füstölt pirospaprika
- 4-5 babérlevél
- 1 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 1 db paradicsom
- 1 db erős paprika
- 1 ek. ecet
- (füstölt) só és bors ízlés szerint
- tejföl az ízesítéshez
Elkészítés
A lencsét ebben az esetben is érdemes beáztatni néhány órával a főzés előtt a babérlevelekkel együtt. A vöröshagymát vágjuk apróra, és dinszteljük meg egy kevés olajon. Húzzuk félre a tűzről, és keverjük el a füstölt pirospaprikával. A tűzre visszatéve öntsük fel a hagymát a beáztatott lencsével, és adjunk hozzá még annyi vizet, amennyi levest főzni szeretnénk. Tegyük bele a felkockázott sárga- és fehérrépát, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Amikor elkezd forrni, tegyük bele a felkockázott paradicsomot és az erős paprikából néhány karikát (ha szeretjük a csípős ízeket).
Ha minden megpuhult, főzzük még néhány percig. A levest tálalás előtt ecettel és tejföllel ízesíthetjük.
Források nyomán összeállította:
Major Edit