Mit tudhatunk a Volksbundról?

2022-01-12 | Budaörs
Sokan, sokféleképpen értelmezték, elemezték a 2. világháború előtt indult német nemzetiségi mozgalmat. Vezetőjét, Basch Ferencet mint háborús bűnöst kivégezték. A téma szakértőjét, a városunkban élő Bradean-Ebinger Nelu professzor urat kérdeztem erről a témáról.

-Valójában egy kulturális mozgalomként indult 1938 -ban. Mi volt Basch Ferenc célja?

Nem egészen, a Volksbund az akkor fél milliós sváb kisebbség/nemzetiségnek nemcsak kulturális, hanem anyanyelvi oktatási és politikai jogaiért harcolt.

-Hol siklott ki a szándék?

Amikor 1944-ben a náci Németország elfoglalta Magyarországot.

-A német hadseregbe is besorozták a mozgalomban résztvevő fiatalokat?

Igen, de nemcsak a Volkbund-tagokat, hanem a többi sváb fiatalokat is. Akkoriban a német hadsereg (Wehrmacht) oldalán harcolt a magyar hadsereg is a bolsevizmus ellen.

-Budaörsről is a Volksbund tagokat telepítették ki elsősorban?

Az 1940-es években az akkori budaörsi 9 ezres lakosszámban kb. 300-an voltak csak Volksbund-tagok. De a kollektív büntetés szerint Budaörs többségében sváb lakosságának 90 százalékát telepítették 1946 januárjában.

-Írt így érdekes könyvet Love Story in Budapest címmel, amely Basch Ferenc életéről szól. Lehet egyértelműen azt állítani, hogy megérdemelte a halálos ítéletet?

Szerintem nem, azért is, mert végig hűséges volt német népcsoportjához és magyar hazájához. Az 1946-os kivégzésekor ezek voltak utolsó szavai: „ Éljen Magyarország! Es lebe Deutschland!”

s.k.

Megosztás